Válka kvůli dopravnímu peklu pokračuje. Do Hřiba se pustil i ministr Havlíček

Karel Havlíček

Prezident Miloš Zeman vyzývá pražského primátora Zdeňka Hřiba k rezignaci

Ostřelování kvůli rozkopanému Česku pokračuje. Po prezidentovi Miloši Zemanovi se do pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) pustil i ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). CNN Prima NEWS napsal, že zatímco se situace na D1 zlepšuje, v Praze se doprava zhoršuje. A podle Havlíčka je to nezkušeností a naivitou magistrátu.

„Situace v Praze jde jednoznačně za magistrátem. Snaha a peníze nestačí. Investice se musí plánovat i s ohledem na roční období a předpokládaný provoz. Je to obrovská nezkušenost a naivita magistrátu,“ napsal CNN Prima NEWS Havlíček.

Uzavírek je v hlavním městě několik desítek. Silničáři začátkem září dokončili 62 nejvýznamnějších oprav a na 40 místech dělníci stále pracují. A to i přesto, že začal školní rok, kdy se tradičně zintenzivňuje provoz.

Hřib množství oprav obhajuje s tím, že už byly opravdu potřeba. „Zásadních oprav je letos víc než dříve. Prahu jsme totiž převzali ve stavu, kdy byla péče o komunikace zanedbaná. Dluh na jejich opravách byl neuvěřitelných 30 miliard korun,“ napsal před časem Hřib na sociální sítě.

Havlíček reagoval i na výtky Hřiba k rozkopané D1. „Za D1 by nás měl pan Hřib pochválit. Po mnoha letech bude za měsíc hotová. A například mimořádné bourací práce jsme dělali ve dnech a hodinách, kdy to nejméně ovlivnilo provoz. D1 se každým dnem zlepšuje, Praha se den ode dne zhoršuje,“ dodal Havlíček.

Hřib kritizoval, že na D1 jsou kvůli opravám pořád uzavírky a zácpy. „Mimochodem o žalostné dopravní situaci na této klíčové dopravní tepně svědčí i to, že pan prezident do Brna raději letěl 1. září letadlem, než aby jel autem po D1,“ napsal Hřib v otevřeném dopise prezidentovi.

Dopisem reagoval na výtky hlavy státu k dopravním zácpám v Praze. „Důsledkem naprosto amatérského přístupu k plánování a dohledu nad opravami pražských silnic, či dokonce zcela záměrného diletantství směřovaného vůči pražským i mimopražským řidičům, je hlavní město naprosto dopravně paralyzované, což již zdaleka není jen tématem pražským, ale vzhledem k významu metropole i tématem celonárodním,“ vyčetl Zeman Hřibovi.

Zeman nejeví o Pražany zájem, vrací úder Hřib

Podle Zemana by se měl Hřib omluvit Pražanům za to, že opravy silnic jsou zcela nekoordinované, chaotické a nedomyšlené. Prezident dokonce primátora vyzval, aby zvážil rezignaci na svoji funkci.

Hřib se ohradil s tím, že rezignovat nehodlá. Zemanovi připomněl, že on sám o Pražany neprojevil za poslední rok žádný zájem.

„V rámci svých výjezdů za občany se Praze vyhýbal a ani nikdy nenavštívil ve své funkci magistrát. Výzvu k rezignaci tak vnímám jako pouhé zapojení se pana prezidenta do předvolební kampaně a doufám, že si jej pan Babiš i vykáže ve své kampani, která už dávno přesáhla hranice slušnosti i vkusu,“ podotkl Hřib.

Tagy: