Válka na Ukrajině jen tak neskončí, řekl Lipavský. Konečná ho v Partii zasypala vulgaritami

Jan Lipavský (Piráti) a Kateřina Konečná (KSČM)

Jan Lipavský, Kateřina Konečná, Ivan Langer

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v Partii varoval, že válka na Ukrajině jen tak neskončí. Česko by proto podle něj mělo Kyjev trvale podporovat. To ale rozčílilo europoslankyni Kateřinu Konečnou (KSČM), podle které Lipavský jen poslouchá notičky z Washingtonu. Postoj ministra označila za „vlezdop*delkovství“.

V nedělní Partii byla řeč o migračním paktu. Lipavský připomněl, že Česko dostalo v Bruselu dočasnou výjimku z přerozdělování migrantů, a to kvůli tomu, že přijalo půl milionu ukrajinských uprchlíků. Celkem 360 tisíc z nich podle Lipavského na našem území zůstává.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Exkluzivní průzkum. SPD se prodralo na druhé místo, ODS ztrácí. Ve volbách by kralovalo ANO

„Věřím tomu, že ukrajinští uprchlíci mají velkou šanci se integrovat. Chodit do škol, do zaměstnání. Neříkám to běžně, ale v tomto případě máme šanci se s tím vypořádat,“ řekl Lipavský.

„Válka na Ukrajině jen tak neskončí. Letní ofenziva nepřinesla takové výsledky, jaké se očekávaly. Buď přijmeme fakt, že si Rusko může bojovat, jak chce, nebo budeme bojovat za vlastní bezpečnost a budeme podporovat Ukrajinu,“ varoval šéf diplomacie.

Tím ale pobouřil europoslankyni Konečnou, podle které česká vláda neusiluje o mír na Ukrajině a v kontextu konfliktu jen kopíruje postoje Američanů.

Biden versus Putin

„Pevně věřím, že válka brzy skončí a žádní váleční uprchlíci tady nebudou. I šéf ukrajinské armády říká, že je nutnost příměří,“ obořila se Konečná na Lipavského.

„Příměří a mír, to jsou různé věci. Přál bych si, aby se na Ukrajině neválčilo. Přál bych si, abychom nebyli pod vlivem Moskvy. Za to bojuji, vzkažte Putinovi,“ pokračoval ministr zahraničí, ale europoslankyně ho znovu přerušila.

„To vy vzkažte Bidenovi,“ rýpla si Konečná.

„Hájím suverénní politiku pro naše občany,“ pokračoval. „Vy tady jezdíte na Tchaj-wan. To, co vy děláte, je rozklad státu. Jenom si hrajete, že potřebujete stíhačky, aby pan premiér mohl do Washingtonu. Všechno, co řeknou Američané, zopakujete. To, co vy předvádíte, je vlezdop*delkovství,“ rozčílila se.

Tagy: