Hilšer: Putin se bojí demokracie na Ukrajině. Lžete, reagoval komunista Skála

Marek Hilšer

360° (216)

Senátor Marek Hilšer a zvažovaný prezidentský kandidát KSČM Josef Skála se pohádali v pořadu 360° na CNN Prima NEWS kvůli situaci na ukrajinsko-ruských hranicích. Zatímco Hilšer říká, že ruský prezident Vladimir Putin chce Ukrajinu položit, Skála tvrdí pravý opak.

„Putin se snaží destabilizovat Ukrajinu a její demokratizaci. Ukrajina ušla velký kus cesty, dnes je to ve srovnání s Ruskem daleko svobodnější, což se o Putinském režimu říct nedá. V Rusku jsou falšované volby a známe případy politických vězňů,“ prohlásil Hilšer.

Moskva zatím pokyn k invazi na Ukrajinu nevydala, kolem hranic u Donbasu má však stále desetitisíce vojáků. Putin oznámil, že část jednotek stahuje, což ale druhá strana konfliktu nepotvrdila a vyžaduje důkazy. Podle amerických zpravodajských služeb by k útoku mohlo dojít v nejbližších hodinách.

Podle Hilšera má Putin obavy z toho, že demokratická Ukrajina znejisťuje jeho režim. „Proto se ji bojí a potřebuje ji položit na kolena. Má to důsledky pro ekonomické zájmy, chce obnovit slávu Sovětského svazu. Potřebuje přitáhnout země zpět k sobě,“ dodal senátor s tím, že v Rusku se snižuje životní úroveň a Putin potřebuje nové téma.

Skála však oponoval, že Putin nemá nejmenší důvod zaútočit. „Drastické snížení úrovně je na Ukrajině. Vedou občanskou válku proti svým lidem. Ruská vojska se pohybují po svém území, NATO mimo své území,“ prohlásil komunistický zástupce.

EU musí postupovat společně, vyzývá Hilšer

Diplomaté zatím horečně jednají. V Bruselu zasedli ministři obrany zemí Severoatlantické aliance (NATO) a ve Štrasburku poslanci Evropského parlamentu. K přímému dialogu prezidentů Ukrajiny a Ruska ale stále nedošlo.

Hilšer by se přikláněl ke společnému řešení. „Ne že Německo nebo Francie jednají samostatně. Putin chce Evropskou unii oslabit. Chce rozložit euroatlantické i unijní partnerství. K tomu potřebuje jednat se slabšími partnery,“ komentoval Hilšer.

Skála však několikrát řekl, že Rusko se k hranicím NATO nepřibližuje a ani nemá důvod. „Kdyby Ukrajina nastartovala cestu k demokratizaci, tak bych jim pogratuloval. Dělají ale pravý opak. Lžete, pane senátore,“ vpálil Hilšerovi. Ten Skálovi odvětil, že komunisté vždy byli mistři ve zkreslování situace.

Mluvčí americké diplomacie Ned Price ve středu řekl, že ruské jednotky se nestahují, ale posouvají se „znepokojivě do bojových pozic“.

Šéf estonské rozvědky Mikk Marran pak uvedl, že Moskva pravděpodobně zahájí jen omezený útok a obsadí některá strategická území. V takovém scénáři by se vyhnula velkým městům, protože jejich obsazení a kontrola vyžadují mnoho vojáků. Možností je rovněž to, že Rusko posílí boje právě v oblasti Donbasu, čímž bude moci tvrdit, že se samo žádné agrese nedopustilo.

Tagy: