Válka příští rok určitě neskončí. Ukrajinci po Krymu chystají další překvapení, míní Baar

Ukrajinští vojáci v akci

Politický geograf Vladimír Baar o ukrajinském úderu na ruskou loď

Válka na Ukrajině určitě neskončí v příštím roce a ani v následujících letech. Ve vysílání CNN Prima NEWS to předpověděl politický geograf Vladimír Baar. Očekává, že mohou nastat období příměří, která však nebudou znamenat mír. Ukrajinci se podle něj však nevzdají a po čerstvém úderu na ruskou loď na Krymu chystají další překvapení, kterým by mohli ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi citelně ublížit.

„Válka určitě neskončí ani během příštího roku, ani v následujících letech. Budou možná nějaká delší období příměří, ale Ukrajinci se nechtějí vzdát a nevzdají se. Západ jim musí pomoci, protože je to otázka prestiže a geopolitického soupeření,“ řekl Baar.

Podle jeho mínění Západ ví, že nemůže Rusku na Ukrajině ustoupit. „Myslím, že politici na Západě si po letech, kdy blahosklonně přihlíželi tomu, co se dělo na Východě, nyní snad konečně uvědomují, že bojují o svoji existenci v dalších dekádách,“ komentoval politický geograf. Pokud by podle něj Západ Ukrajině nepomohl, „bude to mít katastrofální geopolitické dopady“.

Kyjev má za sebou čerstvý úspěch v podobě zničení výsadkové lodi Rusů Novočerkassk v krymském přístavu ve městě Feodosija. Moskva útok potvrdila s tím, že plavidlo je poničené. Poškození měly utrpět i další lodě.

„Ukazuje se, že v této fázi je v Černém moři několik měsíců klid, protože Ukrajinci dokázali citelně poškodit mnohá ruská plavidla, takže Rusové dnes plavbu v západní části moře nekontrolují,“ pokračoval ve vysílání CNN Prima NEWS Baar.

Pro Ukrajince se každopádně má jednat o významnou vzpruhu, stejně jako pro lidi na Západě, kteří čím dál častěji slýchají pesimistická tvrzení, že Ukrajina za poslední dobu ničeho nedosáhla a v dobré pozici je teď naopak ruský prezident Vladimir Putin.

„Věřím, že Ukrajinci chystají další překvapení, aby Putinovi osladili jeho nastávající další šestiletou vizi, že bude prezidentem,“ zmínil dále Baar s tím, že snad si to uvědomují i západní státníci.

Ruská ostuda

Politický geograf dodal, že Moskva považuje Černé moře za svoji doménu už od dob carského Ruska. Ultimátním dlouhodobým cílem pak pro Rusko vždy bylo dobytí Konstantinopole, dnes Istanbulu, a tím ovládání úžin Bospor a Dardanely.

Námořní doprava v západní části Černého moře má probíhat víceméně bez problémů. „Pro Rusy je to samozřejmě velká ostuda. Proto o tom také nemluví, protože se předtím chvástali, že nedopustí, aby žádná loď z nebo do Ukrajiny nepřiplula,“ zmínil expert.

Aktuálně Rusko ovládá Azovské moře. „Tím, že zabrali Krym a obsadili celou východní část Ukrajiny získali pod kontrolu celé Azovské moře i s jeho velkým surovinovým bohatstvím,“ doplnil Baar s dovětkem, že se tam nacházejí plynová ložiska.

Tagy: