Diverzní akce Ukrajinců u Kursku selhala, tvrdí analýza. Osudová bitva je blíže, než se čekalo

Pokud měla ukrajinská operace v Kurské oblasti odlákat ruské jednotky z východní fronty, tak v této snaze naprosto selhala. Ve své analýze to uvedl list Forbes, podle kterého se Rusům na východě Ukrajiny naopak daří stupňovat tlak. Klíčové město Pokrovsk se mezitím připravuje na osudovou bitvu.

Do překvapivé ukrajinské operace v ruské Kurské oblasti zapojil Kyjev velké množství vojáků, západní techniky i rezerv. Zjevným cílem přeshraničního útoku byla snaha ulevit východní frontě a donutit Rusy stáhnout z Ukrajiny vybrané síly, které by přišly na pomoc právě jednotkám u Kursku. To se ale nestalo, píše ve své analýze Forbes.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina odkryje Američanům seznam cílů v Rusku. Chce si vynutit konec klíčového zákazu

Rusko totiž povolalo na zbrzdění Ukrajinců v Kurské oblasti primárně mladé brance nebo čečenské jednotky. Ruské síly na východě Ukrajiny naopak i během ofenzivy v Kurské oblasti zůstávají na pozicích a dokonce se jim daří výrazněji postupovat – i kvůli tomu, že naopak Ukrajina stáhla od Donbasu a Charkova řadu svých nejlepších jednotek ve prospěch operací u Kursku.

List Forbes proto ukrajinskou akci v Kurské oblasti velmi ostře kritizuje. Pokud mělo jít skutečně o takzvanou diverzní operaci – tedy snahu odlákat nepřítele od území, o které jde nejvíce – akce „selhala“.

Donbas je zranitelný

„Ofenziva v Kurské oblasti nejenže nepřiměla k přesunu části ruských sil z Doněcka, ale také prohloubila nedostatek ukrajinského personálu v regionu,“ analyzuje proukrajinská organizace Conflict Intelligence Team.

Ukrajinská přeshraniční operace ještě více odkryla už tak těžce zkoušené pozice na východní frontě. Rusové se blíží ke klíčovému městu Pokrovsk, kde žilo před válkou přes 60 tisíc lidí a které se stalo během konfliktu logistickou křižovatkou.

Přibližně šest ukrajinských brigád bránících Pokrovsk čelí zhruba dvojnásobné přesile. Bez pomoci jim možná nezbude nic jiného než Pokrovsk vzdát – a to podle Forbesu brzy.

„Pokud ukrajinské velení nepřijme opatření ke stabilizaci situace, ruské síly by mohly být na předměstí Pokrovska během několika týdnů, ne měsíců, jak jsme se dříve domnívali,“ varoval Conflict Intelligence Team

Ukrajinská agentura Unian s odvoláním na analýzu uvedla, že jedinou šancí Ukrajinců je přemístit k Pokrovsku čerstvé jednotky, případně muže, kteří teď bojují u Kursku.

Web Forbes upozornil, že ruské armádě se na Donbasu daří postupovat i za cenu obrovských ztrát. Už v minulosti analytici předpovídali, po kolika padlých se postup Moskvy zadrhne. Stagnace fronty ale stále nepřichází.

„Nikdo s jistotou neví, kdy se už tak vysoké ztráty stanou pro ruskou armádu příliš vysokými. Estonské ministerstvo obrany v záchvatu optimismu koncem loňského roku předpovědělo, že Ukrajina může zvrátit průběh války v roce 2024 tím, že za 12 měsíců zabije nebo zmrzačí 100 tisíc Rusů,“ napsal list.

„Ve skutečnosti Ukrajina jen za prvních šest měsíců roku pravděpodobně zneškodnila právě 100 tisíc Rusů – a přesto Rusko stále útočí a stále postupuje směrem k Pokrovsku,“ uzavírá analýza.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záběry drtivého ukrajinského úderu. Speciální jednotka rozmlátila desítky ruských obrněnců

Tagy: