Válka si nevybírá. Při ostřelování Kyjeva zemřela ukrajinská baletní hvězda Dacišin

Od začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu podle OSN zemřelo nejméně 816 civilistů, jejich počet však pravděpodobně bude několikanásobně vyšší. Do smutných statistik se zapsalo také známé jméno ukrajinské kulturní scény. Při ostřelování Kyjeva byla smrtelně zraněna baletní hvězda Arťom Dacišin. Ve čtvrtek 17. března svým zraněním podlehl.

43letý ukrajinský baletní tanečník vystupoval jako sólista v Ukrajinské národní opeře, za své umění byl několikrát oceněn. Osudné se mu stalo ostřelování Kyjeva. 26. února byl těžce raněn při, píše web BBC. I přes okamžitou pomoc a převoz do kyjevské nemocnice slavný tanečník zraněním ve čtvrtek 17. března podlehl.

Smrt Dacišina zasáhla nejen jeho fanoušky, ale také kolegy z branže. Hlavní režisér Národní opery ho tituluje jako významného umělce a úžasného člověka. Smutek vyjádřil také rusko-americký choreograf Alexej Ratmanski, který dříve tančil v Kyjevě a jako umělecký šéf působil v Moskvě.

‼️ ARTYOM DATSISHIN, a principal dancer with National Opera House of Ukraine died today in the Kyiv hospital from wounds...

Posted by Alexei Ratmansky on Thursday, March 17, 2022

„Na následky zranění z 26. února, kdy se dostal pod ruskou palbu, dnes zemřel Arťom Dacišin. Byl to úchvatný tanečník, kterého jeho kolegové milovali. Je to nesnesitelná bolest,“ připsal ve čtvrtek k fotografiím svého kolegy. V pátek 18. března se od 11:00 na hřbitově Baykovo konalo poslední rozloučení s talentovaným tanečníkem.

Tragická smrt tanečníka není ojedinělou ztrátou ukrajinské kultury. Ve čtvrtek se na sociálních sítích objevila informace, že při ostřelování Kyjeva zemřela uznávaná ukrajinská herečka Oksana Švecová, bylo jí 67 let. Informaci následně potvrdilo i divadlo, ve kterém umělkyně působila. Zemřela v obytném domě, na který dopadla raketa.

Tagy: