Když utíkala z domu, Rusové ji málem zabili. Dívku v nemocnici dojal Zelenskyj k slzám

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil nemocnici v Kyjevě

Volodymyr Zelenskyj navštívil nemocnici v Kyjevě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil nemocnici v Kyjevě, kde se potkal s řadou zraněných civilistů, včetně dětí. Nejvíce emocí vzbudil rozhovor prezidenta s rodinou, na kterou při útěku z ostřelovaného města zaútočili Rusové. Video z návštěvy zveřejnila ukrajinská prezidentská kancelář.

V nemocnici Zelenskyj mluvil například se členy rodiny Vlasenkových. Ti před lety do kyjevské oblasti utekli z Ruskem anektovaného Krymu, protože se odmítli stát ruskými občany. V únoru museli utíkat znovu, když se město Vorzel poblíž ukrajinské metropole dostalo pod palbu Rusů. Jejich auto se ale během cesty stalo terčem útoku, informuje kancelář prezidenta Ukrajiny.

Šestnáctiletá Katya svým tělem kryla osmiletého bratra Ihora a utrpěla vážná zranění. Zraněna byla i matka Tetiana, kterou zasáhla střepina. Do bezpečí je tak musel dostat otec Roman, který svoji dceru musel nést v náručí. Obě ženy čeká náročná několikaměsíční léčba. Na rozdíl od mnohých ale měly štěstí a přežily.

Zelenskyj během návštěvy zařízení vyzdvihl jejich soudružnost a ochotu chránit se navzájem, díky čemuž stále žijí. Rodině Vlasenkových pak popřál brzké uzdravení a vyjádřil přesvědčení, že všichni brzy společně oslaví vítězství Ukrajiny. „Nemůže tomu být jinak, když máme tak silné rodiny,“ řekl a předal rodině květiny, sladkosti i ovoce. Málému Ihorovi pak prezident přinesl hračku.

Kromě Vlasenkových mluvil Zelenskyj také s dalšími zraněnými obyvateli Kyjeva, bojovníkem z teritoriální obrany a řidičem novináře Brenta Renauda, který zemřel ve městě Irpiň.

Tagy: