Válku jsme nezačali, ale budeme bojovat až do konce. Vyhrajeme, má jasno Zelenskyj

Boje na Ukrajině pokračují. Humanitární koridory ve válkou zmítané zemi stále váznou

Tuhle válku jsme nezačali, ale budeme bojovat až dokonce, prohlásil na dálku v britském parlamentu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Připomenul 50 dětských obětí války na straně Ukrajiny a požádal zákonodárce, aby udělali více pro ochranu jeho země. Připomněl, že Ukrajina válku nechtěla a nezačala.

„Obracím se na vás jako občan, jako prezident také velké země, s velkým snem a velkým úsilím. Chtěl bych vám vyprávět o 13 dnech války. Války, kterou jsme nezačali a kterou jsme nechtěli. Nicméně tuto válku musíme vést, nechceme ztratit to, co máme, to, co je naše, naši zemi Ukrajinu,“ sdělil ukrajinský prezident.

Zelenskyj požádal Spojené království, aby zvýšilo sankcemi tlak na ruský režim a aby „zajistilo bezpečné ukrajinské nebe“. „Nevzdáme se a neprohrajeme. Budeme pokračovat v boji za naši zemi, ať to stojí cokoliv,“ řekl dále.

Prostřednictvím videohovoru zopakoval, že Ukrajina válku nezačala, ale bude bojovat. „Budeme bojovat až do konce, na moři, ve vzduchu, na polích, v lesích, na pobřeží, v ulicích budeme pokračovat v boji za naši zemi, stůj co stůj,“ řekl prezident. Patrně tím narážel na slavný projev britského premiéra Wistona Churchilla na začátku války s nacistickým Německem.

Připomenul také 50 dětských obětí a požádal zákonodárce, aby udělali pro jeho zemi více. „Jsou to děti, které mohly žít. Tito lidé nám je vzali,“ pokračoval Zelenskyj.  Vyjádření přichází po pondělním rozhovoru s americkou televizí ABC, v němž ukrajinská hlava státu hovořila o ochotě vést dialog s Ruskem a naznačovala možnost kompromisu v otázce nezávislosti separatistických republik na Donbasu a Ruskem anektovaném poloostrově Krym.

Po Zelenského projevu v Dolní sněmovně se slova chopil britský premiér Boris Johnson, který podobně jako předseda Hoyle vyzdvihl statečnost Ukrajinců tváří v tvář ofenzívě výrazně silnější nepřátelské armády. Británie a její spojenci jsou podle Johnsona odhodláni pokračovat ve vyzbrojování Ukrajiny a tlačit na Moskvu, „dokud Putin neselže“.

Zelenskyj předtím britskému parlamentu adresoval prosbu, aby se dál zpřísňovaly sankce namířené proti Rusku a jeho ekonomice. Už poněkolikáté pak vyzýval západní spojence k opatřením na zastavení ruského bombardování Ukrajiny. Evropští a američtí lídři v posledních dnech vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou garantované silami NATO jasně odmítají, jedná se nicméně o poskytnutí stíhaček ukrajinským letcům.

Tagy:
válka Velká Británie Ukrajina Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Moskevský Kreml