Valník i trámy z krovů skončily stovky metrů daleko. Před 15 lety na Chrudimsku řádilo tornádo

Další škody byly na domech  některé trámy z krovů skončily desítky i stovky metrů daleko.

15 let od tornáda na Chrudimsku

V neděli uplynulo přesně 15 let od řádění bouře a tornáda u obcí Smrkový Týnec, Pohled a Deblov. Očití svědci tehdy potvrzovali, že viděli šedý kužel. Škody v pásu jeho pohybu pak byly rozsáhlé. Objevilo se i několik videozáznamů zachycujících momenty, kdy se jev teprve formoval.

25. června 2008 v odpoledních a večerních hodinách přecházela přes střední Evropu výrazná studená fronta doprovázená na území České republiky a Rakouska silnými bouřemi. Přinesla s sebou jev, který meteorologové po vyhodnocení všech dat, záznamů a svědectví označili za tornádo. V pásu několika obcí na Chrudimsku napáchalo velké škody.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyschlá pípa i závist. Deset obrazů zkázy i obnovy aneb Jak obec zničená tornádem vstává z ruin

Poničené byly střechy domů, trámy z krovů se našly odnesené do vzdálenosti desítek až stovek metrů a lesníci mapovali výrazné množství polomů. Tím, že meteorologové zároveň zaznamenali velmi silné projevy bouře, není jasné, jaké škody kterému jevu připsat.

Videa natočená v tehdejší době sice nebyla dostatečně kvalitní, aby tornádo jasně potvrdila, meteorologové se ovšem podle všech dostupných informací po letech shodují na tom, že se o něj skutečně jednalo. Mělo mít sílu F2 z pěti možných stupňů Fujitovy stupnice, což poukazuje na značné škody.

Zaznamenány byly především v obcích Smrkový Týnec, Pohled a Deblov. Svědectví hovořila například o tom, že tornádo posunulo valník přes pole o dvě stě metrů dál. Ve Smrkovém Týnci bylo několik poškozených budov, nejhůře zasažený byl místní hostinec.

Tagy:
výročí bouřka škody tornádo střední Evropa okres Chrudim Deblov Smrkový Týnec