Vaňková: Dávky by neměly být stigmatem. První vláda, která pro ně posílá, uvedla Šafránková

Pavla Pivoňka Vaňková (STAN) a Lucie Šafránková (SPD) byly hosty pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

Co na to vaše peněženka 14.9.2023

Lidé by se neměli bát využívat neziskový sektor či poradenské činnosti, kde jim poradí, jaké dávky nebo příspěvky by pro ně byly vhodné, řekla místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Pavla Pivoňka Vaňková (STAN) v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Na její slova reagovala poslankyně za hnutí SPD Lucie Šafránková, která uvedla, že současná vláda je snad první v historii, která posílá občany pro sociální podporu.

S rostoucími náklady na bydlení, které vzrostly zejména kvůli vysokým cenám energií, přibývá lidí, kteří využívají možnost příspěvku od státu. Podle poradce premiéra Štěpána Křečka by to občané neměli považovat za hanbu a měli by se zajímat, na co mají nárok. A stejného názoru je i Vaňková. „Politika a medializování toho, aby se lidé nebáli a využívali například neziskového sektoru a nějaké poradenské činnosti, kde opravdu poradí ohledně dávek či příspěvku, je třeba,“ uvedla.

ČTĚTE TAKÉ: Důchodci se mají líp než jindy. Jedna generace nemůže žít na úkor jiné, říká Fialův poradce

Lidé podle ní však stále ještě mají pocit, že budou nějak společensky stigmatizováni. „Ale oni nemusí jít na Úřad práce, nemusí jít přímo na pobočku, můžou to řešit online, digitalizujeme všechny příspěvky a dávky,“ pochlubila se poslankyně za STAN.

Podle Šafránkové je nabádání lidí k pobírání dávek absurdní: „Já se musím opravdu smát, protože tohle je snad první vláda v historii, která posílá občany pro sociální dávky. Já si myslím, že občané, kteří jsou zvyklí jít do práce a peníze si vydělat, by z toho měli být schopni důstojně žít,“ sdělila a dodala, že i další návrhy vlády ze sociální oblasti, jako například zrušení školkovného či slevy na manžela, manželku a podobně, jsou naprosto nehorázné.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vyplácení příspěvku na bydlení láme rekordy a přibývá také zneužití dávek, varují experti

Tagy:
Štěpán Křeček vláda Lucie Šafránková sociální dávky Co na to vaše peněženka ekonomika Pavla Pivoňka Vaňková konsolidační balíček