Důchodci se mají líp než jindy. Jedna generace nemůže žít na úkor jiné, říká Fialův poradce

Štěpán Křeček

Kovanda a Křeček o změnách ve valorizaci důchodů

Dnešní důchodci mají ty nejlepší možné podmínky, které další generace penzistů jistě už tak dobré mít nebudou. Řekl to ve vysílání CNN Prima NEWS vládní ekonom Štěpán Křeček. Podle něj ale není možné, aby jedna generace žila na úkor ostatních. Proto se musí podmínky upravit, aby byl i dalším generacím garantován odpovídající důchod. Penzisté by si každopádně měli během produktivního života odkládat část peněz stranou, pokud si chtějí udržet svou životní úroveň i v postproduktivním věku, připomněl Křeček.

Fialův poradce upozornil také na fakt, že valorizace důchodů je mimo jiné vázána na růst reálných mezd. Z toho důvodu penzisté v prvních letech snížení valorizace ani nepocítí, protože reálné mzdy v tuto chvíli nerostou. „Oproti tomu například zaměstnanci jsou v situaci, kdy se jejich reálné mzdy propadají a zhoršuje se jejich životní úroveň, protože jim není inflace plně kompenzována. U seniorů tomu tak je a bude i v budoucnu,“ řekl Křeček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klaus: Vláda s balíčkem laxně proflákala rok a půl. Fialův boj s inflací? Legrační

„Penzisté mají nejvyšší důchody v historii a náhradový poměr nikdy nebyl vyšší, než je teď. Bavit se tak o výrazném navyšování důchodů, je v tuto chvíli mimo ekonomické možnosti naší země,“ řekl Fialův poradce s poznámkou, že je potřeba celý systém lehce přibrzdit. „Navíc není možné, aby jedna generace žíla na úkor ostatních,“ upozornil.

Že je třeba s růstem důchodů něco dělat, si myslí i ekonom Lukáš Kovanda: „Důchody zatěžují veřejné finance na dlouhá léta dopředu a je to jeden z klíčových výdajů veřejných rozpočtů. I vzhledem k demografickému stárnutí je třeba s nimi něco dělat,“ zdůraznil. Vláda by ale podle něj měla být opatrná, pokud jde o symboliku dalších kroků.

„Jestliže chce utahovat opasky, není žádoucí, aby činila kroky jako například nový dotační program na rekonstrukce nemovitostí. Veřejnost si to totiž může vyložit tak, že ušetřili na důchodcích, a teď rozdávají mladým lidem na rekonstrukce domů až milion korun,“ řekl Kovanda.

Upozornil dále, že se zdaleka nemusí jednat o poslední změnu ve valorizaci důchodů a bude záležet mimo jiné i na budoucí politické reprezentaci. „Pokud se například dostanou současné opoziční strany zase do vlády, nepřekvapilo by mě, kdyby ten výpočet důchodů opět měnily nebo by přihazovaly důchodcům nad rámec toho vzorečku, tak jako jsme toho byli svědky za Babišovy vlády,“ uvedl. Dodal, že populistické přihazování důchodcům přispělo k rychlejšímu zadlužování České republiky a vyšším inflačním tlakům.

Celý rozhovor s ekonomy Štěpánem Křečkem a Lukášem Kovandou, ve kterém se dotkli i tématu bezhotovostních plateb, si můžete poslechnou ve videu výše.

Tagy: