Hamáček: Vánoce jsou vhodné pro přísnější opatření. Potřebujeme ale nouzový stav

Jan Hamáček

Vyjádření Hamáčka a Maláčové

Vedení ČSSD opět na pondělí svolalo jednání k aktuální politické situaci. Šéf strany Jan Hamáček uvedl, že vláda má před sebou dva scénáře boje s epidemií. Buď se bude země řídit podle počtu hospitalizovaných, zatíží tak nemocnice a personál a nebude se tedy zatím muset radikálně zpřísňovat, nebo se zpřísní a bude se snižovat počet nakažených. K oběma scénářům je ale podle něj nutný nouzový stav. Ten má skončit tuto středu. Tiskovou konferenci můžete na CNN Prima NEWS sledovat od 13:00 hodin živě.

„Rýsují se dva scénáře. První, že hlavním ukazatelem kromě systému PES bude obsazenost nemocnic, která je zatím relativně nízká a není katastrofická. Pokud bychom měli jít touto strategií, může se stát, že tu budeme po nějaké týdny pracovat s vysokým počtem hospitalizovaných, a to může být zátěž pro personál,“ uvedl na pondělní tiskové konferenci Hamáček.

To by znamenalo, že Česko nebude tvrdě zpřísňovat. Druhou variantou je podle něj právě tvrdší zpřísnění přes Vánoce.

„Ta druhá cesta je, že dojde ke zpřísnění a budeme se snažit srazit denní počet přírůstků tak, abychom se dostali pod 1 000 nakažených denně. To znamená podstatně menší nálož pro nemocnice,“ dodal Hamáček s tím, že právě tuto cestu by si on představoval.

Vánoce jsou vhodné pro zpřísnění

„Období během Vánoc je z mého pohledu vhodné k nasazení přísnějších opatření,“ dodal. K oběma situacím ale vláda potřebuje prodloužení nouzového stavu. Ten aktuálně trvá do 23. prosince a vláda by ho chtěla prodloužit o měsíc. Na to ale bude potřebovat souhlas poslanců. O prodloužení až do 22. ledna budou poslanci jednat v úterý.

O zpřísnění opatření bude v pondělí jednat vláda. Rozhodnout by ale měla až ve středu.

Daňový balíček ČSSD nepodpoří

Dalším tématem jednání špiček ČSSD je daňový balíček i rozpočet. Strana byla svým koaličním partnerem, hnutím ANO, vyšachována a přehlasována jak při hlasování o daňovém balíčku, tak při definitivním schvalování rozpočtu.

V rámci daňového balíčku prošlo zrušení superhrubé mzdy, což ale ČSSD nepodporovala a koaliční ANO si změnu odhlasovalo společně s ODS a SPD. Strana tak vrácený zákon ze Senátu nepodpoří.

„ČSSD nebude hlasovat pro žádnou verzi daňového balíčku,“ uvedl Hamáček.

Ani se změnami v rozpočtu strana Jana Hamáčka nesouhlasila. Hnutí ANO nakonec ustoupilo komunistům a přesunulo 10 miliard z resortu obrany do rozpočtové rezervy.

Ačkoliv ČSSD již několikrát vyhrožovala, že s těmito kroky nesouhlasí a odejde z vlády, stále v ní zůstává. A podle Hamáčka ani tentokrát není pro odchod z vlády důvod.

„Spor o obranu neexistuje. Peníze budou do resortu obrany vráceny,“ prohlásil šéf ČSSD s tím, že by se tak mělo stát na začátku roku 2021.

Tagy: