Vánoce v královské rodině? Opět bez Harryho, po smrti Alžběty II. přibyly děti Camilly

Vánoce představují pro každou rodinu výjimečné období, a ani u britské královské rodiny tomu není jinak. Královna Alžběta II. přetvořila sváteční tradice do modernější podoby a Buckinghamský palác je dodržuje po desetiletí. Ani letos tomu nemá být jinak – navíc se připojí i děti a vnoučata královny Camilly, napsala britská média. Zato chybět zřejmě opět budou vévoda a vévodkyně ze Sussexu. Budou to tak páté Vánoce po sobě, které Harry a Meghan stráví jinde.

Windsorové tráví svátky tradičně na panství Sandringham. To se nachází asi 160 kilometrů severně od Londýna. Královna vždy na místo dorazila vlakem, její cesta přitahovala pozornost médií. Fotografie z ní pokaždé připomněly, že Vánoce jsou za rohem, popsal zpravodajský web Royal Central.

ČTĚTE TAKÉ: Královská rodina ukázala vánoční pohlednice. Černobílá ležérnost i barevná klasika

Na Štědrý den (v Británii Christmas Eve) si členové po odpoledním čaji rozdávají dárky. „Je to německá tradice, která přežila poangličtění rodinného příjmení ze Saxe-Coburg-Gotha na Windsora,“ vysvětlil ve svých memoárech princ Harry. „Podle zvyku si na začátku večera každý z nás určil své místo a postavil se před svou hromádku dárků. Pak všichni začali rozbalovat současně. Volná zábava, desítky členů rodiny mluvily najednou, tahaly za mašle a trhaly balicí papír,“ popsal.

Hlavním bodem vánočních svátků je mše svatá v kostele svaté Máří Magdalény. Ta se koná na první svátek vánoční (Christmas Day) v jedenáct hodin dopoledne. Příchod královské rodiny sledují davy lidí. Bohoslužby se účastní všichni členové, letos však budou pravděpodobně už popáté chybět vévoda a vévodkyně ze Sussexu Harry a Meghan s dětmi.

Z kostela rodina zamíří ke slavnostní tabuli. K tradičnímu obědu se podává pečený krocan se všemi typickými přílohami. Jako dezert si monarchové vychutnávají vánoční pudink. Večer pak pokračuje zábavou – sledováním televize, hraním her nebo klábosením. Podle Town & Country hrají Windsorové oblíbené šarády.

Obyvatelé zemí Spojeného království každoročně dychtivě očekávají projev panovníka. Vysílá se vždy na první svátek vánoční ve tři hodiny odpoledne britského času. Ačkoliv by se mohlo zdát, že si kvůli tomu Karel III. ani o svátcích neodpočine od královských povinností, ve skutečnosti se vše předtáčí několik dní předem. Ve svém prvním proslovu, který pronesl vloni, vzdal hold své zesnulé matce, královně Alžbětě II.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: První královský projev Karla III. Slíbil doživotní službu vlasti, matce poslal do nebe vzkaz

Tagy: