Boj drobných podnikatelů s krizí. Žena vařila džemy a sirupy, celý tým teď musela propustit

Způsob, jak přežít v krizi, hledá řada českých podnikatelů. Helena Macháčková z Rybnice na Plzeňsku se do složité situace dostala loni kvůli drahým energiím a surovinám. Po 12 letech podnikání s výrobou marmalád musela propustit zaměstnance a začít si hledat nové prostory v sousední vesnici, ve kterých bude pracovat sama.

Dlouhé roky s výrobou domácích marmelád, sirupů a dalších zavařenin pomáhalo Macháčkové jejích sedm zaměstnanců. Nyní zůstalo všechno na ní. „Budu muset vařit, balit i rozvážet,“ svěřila se Macháčková.

Novou prodejnu, která je o tři čtvrtiny menší, chce otevřít ve vesnici, která se nachází asi 10 kilometrů od původního místa podnikání. Nejprve však musí místnost zrekonstruovat – udělat nové rozvody, obklady i podlahu. Naštěstí jí s tím pomáhá rodina.

Aby vše zvládla, musí zúžit sortiment ze 120 druhů na 40. Posledním třem zaměstnancům rozdala výpovědi ke konci roku. „Moc nás to mrzí, protože jsme měli tuto práci rádi. Ale nedá se nic dělat,“ řekla Lenka Bláhová, dnes už bývalá zaměstnankyně Macháčkové. Dvě ze sedmi zaměstnankyň sehnaly práci v nedaleké školní jídelně.

Kromě toho, že Macháčková stále vyplácí hypotéku za bývalé prostory, musela teď zaměstnancům vyplatit odstupné. Ztrátu, do které se dostávala během loňského roku, už finančně nezvládla. „Zastropování pro nás přišlo trochu pozdě, protože první zastropovanou zálohu budu platit až teď v lednu. Navíc mě čeká ještě vyúčtování za elektřinu, toho se také bojím,“ přiznala.

Zdražily se i ceny surovin. Nejvíc cukr, který ještě na začátku roku stál 11,90 korun a ve čtvrtletí se jeho cena vyšplhala na 25 korun. Vrásky paní Macháčkové teď dělá i to, že kvůli nákladům, které jí vzrostly zhruba o 60 procent, musela zdražit alespoň o 40 procent. Na konci roku se navíc prodej prakticky zastavil.

„Na začátku loňského roku jsem na prodejně měla zhruba třetinu výrobků oproti tomu, co mám teď. Aktuálně tu mám asi osm tisíc kusů zboží, u kterého nevím, jak je do menších prostor umístním,“ doplnila žena. Pokud vše půjde podle plánu, otevřít novou prodejnu by Macháčková chtěla už za měsíc.

Tagy: