Vaši kluci začátek mistrovství vzali na lehkou váhu, tvrdí slovenský klenot Pálffy

Věřím, že také Češi postoupí do čtvrtfinále. Ale ne na náš úkor. Tak mluví před úterním derby Česko–Slovensko na mistrovství světa v lotyšské Rize Žigmund Pálffy, bývalý vynikající slovenský útočník.

Měl talent od pánaboha a dokázal udivovat už jako čerstvě osmnáctiletý. Do československé první ligy „vtrhl“ rodák ze Skalice ještě jako teenager a v první sezoně získal ocenění nejlepší nováček. V té druhé nejenže s Duklou Trenčín vyhrál celou soutěž, ale přidal k tomu i titul nejlepšího střelce a vítěze kanadského bodování. To dokázal o rok později obhájit.

Program MS 31. května

Skupina A
15:15 hodin, ČESKO–Dánsko

19:15 hodin, Rusko–Švédsko

Skupina B
15:15 hodin, USA–Německo
19:15 hodin, Norsko–Kazachstán

Kompletní rozpis

K prvnímu zápasu v zámořské NHL nastoupil 7. ledna 1994 v dresu New Yorku Islanders. Za měsíc však „zmizel“ do Norska, aby posílil slovenskou reprezentaci při prvním startu na olympijských hrách v její historii. A s deseti body vyhrál kanadské bodování turnaje.

V NHL odehrál celkem 684 utkání za Islanders, Los Angeles Kings a Pittsburgh Penguins, vstřelil v nich 319 gólů, přidal 384 asistencí, tedy 713 kanadských bodů. Vydělal celkem 37,7 milionu dolarů, což by odpovídalo dnešním 55,4 milionu.

Sezonu 2004–2005 prožil ve Slavii Praha, později se vrátil do rodné Skalice, kde ve 41 letech ukončil aktivní kariéru.

„Přišlo mi, že vaši kluci vzali první dva zápasy příliš na lehkou váhu, že si mysleli, že po skvělé přípravě ‚to‘ přijde samo. A ono ‚to‘ samo nepřišlo,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS Žigmund Pálffy, mistr světa z roku 2002.

Začátek turnaje jsme měli dobrý a věřím, že i díky tomu postoupíme do čtvrtfinále. Za dosavadní předvedenou hru by si to Slováci zasloužili.

Překvapily vás výsledky slovenské reprezentace na mistrovství světa v Rize?
Přiznám se, že překvapily. Začátek turnaje jsme měli dobrý a věřím, že i díky tomu postoupíme do čtvrtfinále. Za dosavadní předvedenou hru by si to Slováci zasloužili.

Čekal jste od omlazeného týmu takovou výkonnost?
Líbí se mi, jak jsou energičtí, odhodlaní, že skutečně chtějí. Pokud si v týmu vše dobře sedne, pak se dostaví i ona výkonnost.

Přičítáte výrazné omlazení slovenského týmu tomu, že se letos nesestupuje? Že je tedy možnost experimentovat?
Možná částečně. Není takový tlak. Ale postupem času bylo třeba tým omladit a je jen dobře, že se to daří. Že mladí zapadli a patří k nejlepším.

Pokud Slovákům nepomohou Rusové tím, že by Švédům vzali bod, a Češi porazí Dány za tři body, vsadil byste si na remízu mezi Českem a Slovenskem? Tím by společně vyřadili právě Švédy?
(smích) Tuším, kam míříte, ale… Ne, ne, nevsadil bych si na nic, dokud bych neznal výsledky pondělních zápasů. Ono totiž bude skutečně záležet na tom, jak skončí utkání Česko–Dánsko a Rusko–Švédsko. Až podle jejich výsledků se dá určit, jak by mohl vypadat zápas Slovensko–Česko. Věřím, že Slováci do něj už půjdou s jistým postupem. Tím by opadl tlak a nervozita.

Kdo ze slovenského mužstva se vám herně nejvíce líbí?
Peter Cehlárik. Vždyť patří mezi nejlepší v kanadském bodování tohoto šampionátu. Hlavně by si ho měli všímat vaši hráči a trenéři. (smích)

Jak hodnotíte působení kanadského kouče Craiga Ramsayho u slovenské reprezentace?
Teď už s ohledem na probíhající mistrovství dobře. Chlapci pod ním hrají svižný hokej, dodržují jeho herní systém a jsou ochotní v něm pracovat. Daleko důležitější než tento šampionát však bude srpnová olympijská kvalifikace. Pokud vím, má Ramsay smlouvu i na ni. Jestliže mužstvo udrží pohromadě, věřím, že na olympiádu postoupíme.

Měl jste možnost sledovat v Rize utkání českého mužstva?
Ano, český tým sleduji od začátku. Takže vím, jak se trápil.

Až podle jejich výsledků se dá určit, jak by mohl vypadat zápas Slovensko–Česko. Věřím, že Slováci do něj už půjdou s jistým postupem. Tím by opadl tlak a nervozita.

Čemu byste přičetl ten jeho horší začátek?
Nevím. Přišlo mi, že vaši kluci vzali první dva zápasy příliš na lehkou váhu, že si mysleli, že po skvělé přípravě „to“ přijde samo. A ono „to“ samo nepřišlo. I když v prvním zápase proti Rusku měli smůlu a udělali na konci velkou chybu, když odjeli všichni střídat a Rus tam byl jen sám a proměnil šanci v gól 19 sekund před koncem. Ale připouštím, že v porovnání s námi jste měli na začátku těžší vylosování.

Co jste říkal na český obrat v zápase se Švédskem, kdy Češi po dvou třetinách prohrávali 0:2, ale čtyřmi góly výsledek otočili?
Dívám se na to jinak. Spíš než českému obratu bych to přičítal švédskému kolapsu. Švédové se mi totiž od začátku turnaje nezdají a nemyslím si, že podávají dobré výkony. Nemají dobře složené mužstvo, chybí mi tam hodně jmen nejen ze švédské ligy. Skutečně si myslím, že tam nejsou ti, kteří by v tom týmu být měli.

Jak na vás působí české mužstvo po tom nevýrazném začátku?
Po zápase ve Švédy a jasné výhře nad Velkou Británií 6:1 se dostali do formy, tzv. se rozjeli. Proto věřím, že se do play-off dostanete. Ale ne na úkor nás. (smích) Samozřejmě na úkor Švédů. Česko má zkušenější tým, my dáváme do hry více energie.

Co si myslíte o mnoha překvapivých výsledcích a také tzv. houpačkách? Slováci porazí Rusy, ale pak prohrají 1:8 se Švýcary. Ti zase podlehli 0:7 Švédům.
Stává se to. V našem zápase proti Švýcarsku jsem viděl zbytečné fauly, které tým rozhodily, a už se to vezlo. Nejdůležitější však bylo, že o dva dny později Slováci vybojovali vítězství 2:0 nad Dánskem, čím se drží ve hře o postup.

Dovolil byste si odhadnout, kdo nakonec na tomto mistrovství získá medaile?
To si skutečně netroufnu říct. Čekal bych, že do semifinále postoupí Rusové, Finsko, možná USA. A třeba se tam dostanou i Slováci. Na tomto šampionátu se doopravdy nedá nic předpovídat. Bude záležet, kdo nakonec postoupí do play-off a jaké budou dvojice ve čtvrtfinále.

Po hokejové kariéře jste zmizel z hokejového světa. Zůstane to tak i nadále, nebo plánujete návrat? Třeba jako trenér?
Ne, ne, žádná trenéřina. Nad tím vůbec nepřemýšlím, protože mě to neláká. A vlastně ani nic kolem hokeje. A co dělám? Užívám si svobody. Ani nesportuji, ne, ne, žádný golf ani tenis. Fakt si užívám volna, vždyť jsem ho desítky let neměl. Skoro celý život jsem trénoval a hrál zápasy. Teď jsem rád za volnější dny a za to, že si mohu dělat, co chci.

Tagy: