Schwarzenberg ve Ferim viděl své staré já, tvrdí Valeš. Podle Kulidakise zrál jako víno

Bývalý člen TOP 09 a poslanec Parlamentu České republiky Dominik Feri byl nepravomocně odsouzen za znásilnění na tři roky vězení. K rozsudku se vyjádřil i Karel Schwarzenberg.

Laskavý, inspirativní a pro mnohé vzorem. Zemřel Karel Schwarzenberg, Česko truchlí

Karel Schwarzenberg dříve viděl v Dominiku Ferim budoucnost strany TOP 09. Pádu poslance nepravomocně odsouzeného za sexuální násilí mu bylo do poslední chvíle líto. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl politolog Lukáš Valeš. Poslední vyjádření exministra zahraničí, v němž vyjádřil lítost nad Feriho rozsudkem, ovšem považuje expert za nevhodné. Komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis v souvislosti s tím připomněl, že Schwarzenbergovy glosy byly důraznější a palčivější během jeho postupného stahování se z pater vrcholné politiky, podle jeho slov „zrál jako víno“.

V posledním vyjádření pro CNN Prima NEWS vyjádřil exministr zahraničí lítost nad nepravomocným rozsudkem ve Feriho případě. Podle Valeše promeškal chvíli, kdy se k danému tématu vyjadřovat neměl. „Schwarzenberg byl velký zastánce Feriho a viděl v něm budoucnost TOP 09. Vždy ho chránil a vnímal ho jako svého nástupce. Kvůli skandálu k tomu ovšem nikdy nedošlo, což bylo zakladateli strany do poslední chvíle velmi líto,“ uvedl politolog.

ČTĚTE TAKÉ: Schwarzenberg byl velký muž, uvedl Pavel. Fialu mrzí, že s ním už nestihl poslední dýmku

Expert rovněž připustil i možnost, že se Schwarzenberg v tehdejším nejmladším poslanci viděl. „V mládí nešel zcela po tradiční cestě šlechtického rodu. Užíval si mimo jiné i řady milostných románků, takže se možná na stará kolena ve Ferim tak trochu viděl,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Valeš.

Na politické scéně zosobňoval podle něj kníže především evropský proud. „V jeho osobě se vlastně střetával český pohled na věc. Pro ty, kteří dávali přednost evropskému směřování, byl ideální volbou, zatímco třeba pro voliče Miloše Zemana se jednalo o něco nestravitelného,“ zdůraznil.

Kulidakis vyzdvihl především jeho oboustrannou noblesu na poli argumentace. „Byl vždy důstojným soupeřem pro ty, kteří s ním nesouhlasili, ale zároveň velmi zásadním spojencem pro ty, kteří s ním sdíleli hodnoty. Důrazem na lidská práva zanechal nejen v zahraniční politice největší stopu,“ poznamenal komentátor.

Podle něj zrál exministr zahraničí „jako víno“. „S přibývajícím věkem byly jeho glosy důraznější. Čím méně byl aktivní v nejvyšších patrech vrcholné politiky, tím byly jeho komentáře palčivější. Až do posledních dnů zasahoval do celospolečenského života,“ pronesl Kulidakis a připomněl Schwarzenbergův komentář v rámci Feriho kauzy.

Přesto zdůraznil, že se jednalo o důležitou postavu českých politických dějin. „ V období mezi lety 1948 a 1990 působil aktivně z Rakouska, odkud kritizoval zacházení jedné strany s lidskými právy u nás. Současně je jeho jméno ale spojeno i s neuskutečněnou výstavbou radaru v Brdech,“ shrnul.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Miroslav Kalousek o zakladateli TOP 09 pronesl, že jeho život byl službou Česku. Více se dozvíte v přiloženém videu

Tagy: