Padací brány, nastražené pasti i drogy: V Ostravě začala likvidace bezdomoveckého ghetta

Město bezdomovců

Město bezdomovců

Strážníci spolu s pracovníky technických služeb zasahovali ve Slezské Ostravě. Začali s likvidací velké osady bezdomovců, kteří se usídlili v lese a nanosili tam odpadky i zjevně kradené věci. Na odvoz všeho, co po bezdomovcích v lese zbylo, bude potřeba odhadem až 50 kontejnerů.

Když strážníci bezdomoveckou osadu obývanou sedmi, někdy i více osobami před časem objevili, úřad rozhodl, že všichni obyvatelé musí pryč. Bezdomovci to ale odmítali a ještě více se opevnili. Nakonec svůj boj přece jen vzdali. „Oni to pochopili a už tady nejsou,“ uvedl vedoucí oddělení Městské policie Ostrava – Slezská Ostrava Marcel Pažický. Před jeho očima opouštěla svou chýši jen jedna rozespalá žena.

Osada bezdomovců stojí nedaleko centra Ostravy evidentně už několik let. Chýše jsou totiž důkladně zabezpečené obehnaným plotem z ostnatého drátu. Příbytek je vybaven alternativními zdroji energie, solárními panely, takže si obyvatelé mohli uvnitř svítit, zapnout notebook nebo kávovar. Své obydlí si navíc zabezpečili před nevítanými hosty.

„Padací brány, brány zadělané železnými řetězy, různé nachystané pasti a nástrahy na nohy,“ uvedl pracovník technických služeb David Princ. „Udělali si tam dokonce vlastní záchod s odpadem, takže opravdu to bylo takové městečko, kde ty osoby normálně žily,“ uvedl starosta města Richard Vereš.

Osada byla úřadům trnem v oku nejen kvůli obrovskému nepořádku, ale hlavně proto, že tam prý končily ukradené věci a obchodovalo se s drogami. Na povel to tam měl podle starosty asi 40letý muž. „Byl velmi zručný a spousta lidí bez domova mu tam nosila nalezené nebo i kradené věci, které on různě opravoval a následně je za úplatu prodával,“ popsal starosta.

Na odklizení osady teď pracovníci technických služeb budou potřebovat desítky kontejnerů. „V první etapě máme připravených 20 kontejnerů, ale počítáme s tím, že jich bude víc. Stoprocentně jich bude kolem 40 až 50,“ konstatoval pracovník technických služeb. Vyklízení osady tak potrvá nejméně měsíc.

Tagy: