Temný okraj Litvínova. Skryté stanové městečko s bezdomovci se každý rok zvětšuje

Na kraji Litvínova leží snové městečko bezdomovců.

Bezdomovci v Litvínově

Štáb CNN Prima NEWS se v pondělí dostal do stanového městečka bezdomovců, které už téměř deset let roste na okraji Litvínova. Místní strážníci o něm vědí. Vzhledem k tomu, že leží na soukromém pozemku, však mohou jen sledovat, jak se jeho plocha rok od roku rozrůstá. A spolu s ním se zvyšuje i počet trestných činů, které v souvislosti s obyvateli městečka musí strážníci řešit.

Ještě před pár lety byly na místě údajně jen tři stany, v současnosti už ale ve stanovém městě na okraji Litvínova žije zhruba 30 bezdomovců a jejich počet každým rokem roste. Rozlehlost městečka štáb CNN Prima NEWS zachytil na záběrech dronu, které můžete vidět v úvodním videu.

O tom, že na okraji města takové místo existuje, ví z obyvatel Litvínova málokdo. Městečko je totiž dobře skryté. Ani reportéři CNN Prima NEWS by ho bez pomoci strážníků nenalezli. Jejich hlídky sem pravidelně zajíždějí a většinu místních dobře znají.

Při návštěvě s reportéry novou a neznámou tvář nezahlédli. „Pravidle místo kontrolujeme, s bezdomovci jsme v kontaktu. Samozřejmě tam žije i určitá část lidí, která je dost problémová a kterou pravidelně zadržujeme,“ přiblížil ředitel Městské policie Litvínov Martin Klika.

Zaměřují se na kabely

Bezdomovci strážníky zaměstnávají především drobnými krádežemi. Nejčastěji se prý zaměřují na kabely. „Jenom tak uříznou kus kabelu, aby získali určitou část finanční hotovosti. Přitom však vzniknou škody za statisíce korun,“ pokračoval Klika. Pro většinu obyvatel stanového městečka jsou krádeže jediným druhem obživy.

Někteří si za roky, co v městečku bydlí, stihli vybudovat i improvizované domy a dokonce mají na vratech zámky. Občas jim totiž do jejich příbytku lezou jiní zdejší, jak sdělili štábu CNN Prima NEWS. Především se však jedná o provizorní zabezpečení kvůli psům.

Nejedná se však o domov, ve kterém by chtěli žít do konce svého života. „Určitě se chci odsud dostat, ale jak se začne člověk zabydlovat, tak se mu méně a méně odsud chce. Začnete si zvykat,“ podotkl Petr Kubita, jeden z bezdomovců. A podobně to mají i další místní.

Přestože mohou bydlet v městské ubytovně, raději zůstávají v městečku. Vzhledem k tomu, že jde o soukromý pozemek a jeho majiteli bezdomovci evidentně nevadí, nemůže s tím město nic dělat.

Tagy: