Ve Sněmovně budou sedět dva Okamurové. Lidovec Hayato dokonce „překroužkoval“ Tomia

Hayato a Tomio Okamurové

Tomio Okamura bude ve Sněmovně s bratrem Hayatem

Zajímavá dvojice bude v nadcházejícím volebním období sedět v lavicích Poslanecké sněmovny. Pokračovat tam bude předseda SPD Tomio Okamura, kterého ovšem doplní jeho starší bratr Hayato. Ten coby člen KDU-ČSL uspěl za koalici Spolu. Tomio Okamura říká, že s bratrem i přes rozdílné politické názory neočekává na půdě dolní komory Parlamentu vzájemné střety.

Tomio Okamura je v Poslanecké sněmovně protřelým matadorem. Ve volbách si zajistil už třetí mandát a nebylo žádným překvapením, že v nich uspěl i tentokrát. Nečekalo se ale, že uspěje i jeho starší bratr Hayato.

Ten kandidoval na 15. místě v Praze jakožto lidovec za koalici Spolu. Nakonec mu pomohlo kroužkování. Ke svému mladšímu sourozenci Tomiovi je dlouhodobě kritický.

Šéf SPD svému staršímu bratrovi ke zvolení blahopřál. „Já si myslím, že je to zajímavá situace. V každém případě gratuluju. A teď mě i mého bratra čeká práce ve Sněmovně,“ řekl Okamura CNN Prima NEWS. Následně dodal, že s bratrem neočekává názorové střety. Žádné nebudou, protože bratr je v podstatě řadovým poslancem KDU-ČSL, takže on si bude prosazovat svůj program a já si budu prosazovat svůj,“ doplnil Tomio Okamura.

Mladší ze sourozenců ale připustil, že rozdíly mezi ním a Hayatem jsou kvůli jejich politickému zakotvení značné. „Já se budu plně soustředit na náš program a rozhodně nějaké spory mít nebudu,“ slíbil dále předseda SPD s tím, že je „politický profesionál“.

Hayato Okamura: Tomio je krajní pravice

Redakce CNN Prima NEWS oslovila i novopečeného poslance Hayata Okamuru. „Já jsem zvolen poslancem ke službě lidem v Praze a celé naší zemi s evropským a mezinárodním přesahem. Že tam bude Tomio jako další poslanec a za krajní pravici, je pro mě úplně vedlejší,“ řekl redakci starší z dvojice sourozenců.

Hayato Okamura následně doplnil, že je také rád, že bratrova SPD se téměř jistě nebude podílet na vládě. „Pro mě je podstatné to, že vzhledem k celostátnímu výsledku je SPD definitivně vyšachovaná z vlády. A to je dobře, že SPD nebude vládnout,“ pokračoval čerstvě zvolený zákonodárce pro CNN Prima NEWS. Tomu velmi pomohlo kroužkování a získal bezmála 25 tisíc preferenčních hlasů. Pro porovnání, lídr SPD Tomio obdržel mírně přes 17 tisíc.

Zajímavostí je, že sourozenci Okamurové jsou celkem tři. Nejmladší Osamu je architektem a univerzitním pedagogem, politicky však není aktivní.

Tagy: