Ve spalovnách skončilo půl milionu covidových vakcín. Čeká se na Novavax pro „odmítače“

Očkování proti covidu

Vakcíny končí ve spalovnách

Ještě před dvěma lety se na vakcíny proti koronaviru čekalo jako na smilování. Nyní zůstávají nevyužity a musí se postupně likvidovat. Viníkem je strmě klesající zájem Čechů o očkování – mnozí už mají dávno třetí dávku v rameni a zbytek se vakcinaci brání. Ministerstvo zdravotnictví ale věří, že se trend zase otočí – už příští týden má dorazit nová proteinová vakcína Novavax.

Od začátku očkování po Vánocích 2020 bylo v Česku znehodnoceno přes 494 tisíc dávek vakcíny. Rekordní bylo loňské září s 270 tisíci dávkami. Následuje letošní leden s více než 62 tisíci dávkami a loňský srpen se 49 tisíci zlikvidovanými dávkami. S klesajícím zájmem o očkování zamíří do spaloven další vakcíny. Celkem to dělá více než půl milionu znehodnocených dávek.

„Je potřeba říct, že významnou část tvoří vakcíny společnosti AstraZeneca, které přestaly být používány. Ke znehodnocení vakcíny nejčastěji dochází z toho důvodu, že lékaři nebo očkovací centra mají menší počet příjemců, než je počet dávek v lahvičce,“ upřesnil vedoucí lékárník IKEM Michal Hojný. „Rozhodně se vakcíny nevylévají do odpadu,“ poznamenal.

Očkovací preparáty proti koronaviru se většinou skladují v mrazácích při teplotě minus 80 stupňů Celsia, byť záleží na konkrétním přípravku. Spotřebovat se musí zpravidla do devíti měsíců. Pokud se do té doby nevyužijí, následuje jejich znehodnocení a likvidace. Třebaže zájem o očkování mezi Čechy strmě klesá, stát očekává další dodávky vakcín.

„Jedná se o miliony dávek, které jsou na následující roky objednány na rok 2022 a 2023. To abychom byli připraveni na případné zhoršení epidemické situace a mohli kdykoliv začít znovu ve velkém očkovat,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Resort věří, že zájem o vakcinaci opět vzroste, až do Česka přijde vakcína Novavax. „Právě osoby, které zvažují očkování a nešly do toho kvůli strachu z ‚příliš moderní mRNA vakcíny‘, využijí vakcínu klasičtějšího zařazení,“ pokračoval náměstek.

Vakcíně Novavax se přezdívá „vakcína odmítačů“. Na rozdíl od přípravků společnosti Moderna nebo Pfizer funguje na proteinové bázi, jako tomu je u očkovacích látek proti chřipce nebo žloutence. Česko má podle posledních informací objednáno 370 tisíc dávek této vakcíny.

Tagy:
očkování Vánoce vakcína CNN Prima NEWS IKEM Česká pirátská strana Ministerstvo zdravotnictví Novavax Moderna Česko koronavirus COVID-19 AstraZeneca Pfizer covid vakcinace spalovna odpůrci očkování Josef Pavlovic znehodnocení Ministerstvo zdravotnictví České republiky Institut klinické a experimentální medicíny