PŘEHLEDNĚ: V čem je nová vakcína Novavax jiná a jak očkovací látka funguje?

Očkování proti koronaviru

V čem je nová vakcína Novavax jiná?

Češi se už mohou registrovat k očkování vakcínou Novavax. Jde o novou vakcínu, která funguje jinak než dosavadní mRNA očkovací látky. V čem všem se liší? Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila přehled.

V Česku se používají vakcíny od čtyř výrobců: Kromě Comirnaty od Pfizeru to je Spikevax (Moderna), Vaxzevria (Astra Zeneca) a jednodávková Janssen od firmy Johnson & Johnson. Od konce února se začne očkovat vakcínou Nuvaxovid od společnosti Novavax. Registrace odstartovala už začátkem února.

Vakcíně Novavax se přezdívá „vakcína odpíračů“. Proč? Na rozdíl od modernějších typu mRNA je proteinová. Na stejném principu fungování se desítky let vyrábějí očkovací látky například proti chřipce nebo žloutence.

Proteinová vakcína obsahuje v laboratoři vyrobený spike protein. Právě tuto součást vakcíny vyrábějí v závodě v obci Bohumil, která je součástí středočeských Jevan. Jde o starší metodu výroby vakcín. Ministerstvo zdravotnictví soudí, že by se jí díky tomu mohli nechat očkovat i ti, kteří mají obavy z mRNA vakcín.

Vakcína od Novavaxu je dvoufázová. Mezi první a druhou dávkou by mělo uběhnout 21 dní. Covidový certifikát bude v Česku platný 14 dní od provedení vakcinace. Vakcínou zatím mohou dostat lidé starší 18 let. Podle údajů je účinnost vakcíny kolem 90 procent a podle odborníků by měla zabírat i na mutace.

„Tato vakcína se liší od dříve registrovaných vakcín proti COVID-19, jde o takzvanou proteinovou podjednotkovou vakcínu, nejedná se tedy o očkovací látku založenou na mRNA nebo virovém vektoru. Věřím, že rozšíření spektra dostupných vakcín podpoří očkování, a tím dále zmírní dopad pandemie na naši společnost,“ uvedla už v prosinci, kdy Novavax dostala zelenou od Evropské lékové agentury, ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová.

Nejčastěji bude po očkování bolet ruka

I po aplikaci Novavaxu se mohou objevit nežádoucí účinky. Mezi ty nejčastější bude patřit citlivost v místě injekce, únava, bolest svalů nebo hlavy či malátnost.

Jak Novavax funguje, popisuje na svém webu SÚKL. „Vakcína obsahuje jako léčivou látku bílkovinu (protein) známou jako spike (S) protein, který je přítomen na povrchu koronaviru SARS-CoV-2. Když bude člověku podána tato vakcína, imunitní systém člověka pak bude s tímto proteinem zacházet jako s cizorodým a vytvoří proti němu přirozenou obranu – protilátky a T buňky (určitý typ buněk imunitního systému),“ stojí v tiskové zprávě.

Pokud později očkovaná osoba přijde do styku s virem SARS-CoV-2, imunitní systém tento virus rozpozná a bude připraven se proti němu bránit. „Protilátky a imunitní buňky mohou společně zneškodnit virus, bránit jeho vstupu do buněk těla a ničit infikované buňky, což pomáhá chránit před onemocněním COVID-19. Vakcína Nuvaxovid rovněž obsahuje adjuvans, pomocnou látku, která posiluje reakci imunitního systému na vakcínu,“ uvádí SÚKL.

Tagy: