Desetitisícům Čechů přestaly platit covid pasy. Bez třetí dávky se jim ztíží cestování

V aplikaci Tečka zdánlivě přestaly platit certifikáty o dokončeném očkování.

Zhruba 140 tisícům Čechů zčervenaly očkovací certifikáty. Počínaje úterkem se totiž změnila jejich platnost, která byla doposud neomezená. Tomu, kdo má nyní více než 270 dní od druhé dávky vakcíny, nebude covid pas fungovat. Platnost certifikátů lze prodloužit třetím kolem očkování proti nemoci COVID-19. Ačkoliv už v ČR není nutné se tímto certifikátem prokazovat, v řadě zemí Evropské unie i mimo ni je stále vyžadován.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob uvedl, že zhruba 140 tisíc lidí bylo upozorněno skrze SMS na končící očkovací certifikáty. Nemusí ovšem jít o konečné číslo, řadě Čechů ještě dobíhá platnost covid pasu po prodělání nemoci.

Pro lidi, kteří doposud absolvovali pouze dvě dávky očkování a ještě si nedošli pro tzv. booster (posilující dávku), to znamená několik zásadních a nepříjemných změn. A to i přesto, že od 10. února není nutné se covid pasem pro vstup do restaurací či využívání vybraných služeb prokazovat.

Osoby bez platného očkovacího certifikátu například přijdou o nárok na pět PCR testů měsíčně, které hradí zdravotní pojišťovna. I v této oblasti má ale dojít ke změnám. Uvažuje se, že se testy zdarma od března zcela zruší.

O něco větší problém může pro lidi bez boosteru představovat cestování. V celé EU je omezená platnost očkování na devět měsíců od dokončeného očkování jednodávkovou vakcínou či druhou dávkou dvoudávkové. Validitu očkovacích certifikátů zkrátily už začátkem února například Itálie, Německo nebo Polsko. Takové Rakousko šlo ještě dál, tam totiž covid pas bez třetí dávky vakcíny přestává platit už po 180 dnech.

Jednotlivé země mají různé podmínky pro vstup cizinců, většinou vyžadují certifikát o očkování či potvrzení o prodělání nemoci. Některé ale navíc chtějí posilující dávku nebo negativní test. Podmínky shromažďuje a zveřejňuje ministerstvo zahraničí.

Nová pravidla při návratu do Česka

Co se týče podmínek návratu do ČR, i zde došlo k několika změnám. Češi se už nemusí řídit podle tzv. mapy cestovatele. Plně očkovaní a lidé, kteří nemoc prodělali v posledních 180 dnech, budou moci do země vstoupit bez omezení, stejně jako děti do 12 let. Mapa cestovatele, aktualizovaná každý pátek ministerstvy zdravotnictví a zahraničí, ale bude dále relevantní pro vstup cizinců do Česka.

Na mapě cestovatele jsou země rozděleny do barevných kategorií podle míry rizika nákazy koronavirem. Většina evropských zemí je nyní na mapě ve tmavě červené kategorii, která značí velmi vysoké riziko nákazy. Míra rizika následně určuje podmínky vstupu do Česka. Barevné rozlišení zemí zůstane zachováno, ovšem pro české občany s očkováním či prodělaným covidem už bude mít pouze informativní význam.

U neočkovaných se podmínky návratu do Česka budou lišit u cest ze zemí Evropské unie a z mimounijních států. Při návratu ze zemí EU bude lidem stačit disponovat před vstupem antigenním nebo PCR testem. Pro české občany a rezidenty z EU platí stejná podmínka také u příjezdu ze třetích zemí, ostatní však musí při cestě z mimounijních států disponovat PCR testem.

Neočkovaní pak musí pátý až sedmý den po návratu z mimounijní země podstoupit kontrolní PCR test. Bez ohledu na kategorii země musejí všichni vyplnit příjezdový formulář.

Tagy: