Válek řekl, kdy by prosazoval čtvrtou dávku. Jakou vakcínou by se sám nechal přeočkovat?

Vlastimil Válek

Přestože je momentálně covidová epidemie na ústupu, obavy z dalších vln a nových mutací však nadále přetrvávají. Mezi odborníky se hovoří o tom, zda bude nutné nechat se přeočkovat také čtvrtou posilující dávkou vakcíny. Sám ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že by doporučoval přeočkování jen v případě, pokud by se vyvinula vakcína proti mutaci omikron.

„Zatím žádná země, řekněme s výjimkou Turecka, nezavádí čtvrtou dávku. I když v některých zemích se o tom uvažuje. Domnívají se, že třetí dávka by měla být dostatečná. Nicméně je možné, že se objeví buď nová mutace, a pak bude potřeba další dávka, nebo se objeví vakcína, která bude dělaná pro omikron,“ sdělil Válek.

Situaci by změnil jedině příchod nové vakcíny, která by dokázala proti mutacím bojovat. „Pokud se objeví vakcína, která opravdu bude dělána pro omikron, tak ji rozhodně sám doporučím a nechám si ji aplikovat. Přesvědčoval bych všechny, i své příbuzné, aby se před podzimní vlnou nechali touto vakcínou naočkovat. Máme rezervované vakcíny v dostatečném množství s tím, že která bude v tu chvíli nejvhodnější, tu koupíme,“ uvedl Válek.

O čtvrté dávce již Válek hovořil v listopadu před tím, než usedl na ministerské křeslo. „Principiálně tak, jak to teď vypadá, bych si netroufl říct, že nebude potřeba čtvrtá dávka. Myslím, že by bylo velmi neseriózní, kdyby někdo říkal, a také to zatím nikdo neříká, že po třetí dávce imunita vydrží tak dlouho, že už žádná další dávka nebude potřeba. Je velmi nekorektní říkat, že dostanu třetí dávku a jsem za vodou,“ uvedl tehdy Válek.

Na konci loňského roku také ředitel Pfizeru Albert Bourla v rozhovoru pro BBC mluvil o nutnosti pravidelného přeočkování. „Odhaduji, že k udržení velmi vysoké úrovně ochrany bude pravděpodobně třeba každoroční přeočkování,“ řekl.

Kdy na třetí dávku?

Sám Válek naznačil, že by lidé, kteří mají dvě dávky vakcíny, měli zvážit, kdy jít na posilující třetí dávku. „Pokud beru jen medicínské hledisko, tak je ideální, abychom posilující dávky nastavili v předprázdninových měsících a o prázdninách tak, aby protilátky vrcholily přes podzim a v jarních měsících. Další důvod je však ten, že řada lidí bude plánovat dovolenou a bez platného certifikátu jim většina zemí neumožní, aby tam jeli,“ vysvětlil ministr.

Na téma načasování třetí dávky hovořili rovněž odborníci v Otázkách Václava Moravce. Epidemiolog Rastislav Maďar by posilující dávku na konci léta doporučil zejména rizikovým osobám, ale zdůraznil, že bude dostupná i pro ostatní zájemce.

Viroložka Ruth Tachezy varovala před tím, že by se po odeznění vlny omikronu z neproočkovaných komunit mohla začít znovu šířit nebezpečnější předchozí varianta koronaviru delta. Lidé se dvěma dávkami očkování, kteří v poslední vlně prodělali omikron, podle ní s posilující dávkou spěchat nemusí. „Rozhodně bych to velmi zvážila před podzimem. S velkou pravděpodobností uvidíme nárůst případů zase na podzim,“ dodala.

Tagy: