Lebka sv. Václava je ve Staré Boleslavi, vystavili ji na slavném oltáři. Koná se tradiční pouť

Ve Staré Boleslavi se koná Národní svatováclavská pouť.

Národní Svatováclavská pouť

Začala Národní svatováclavská pouť. Do Staré Boleslavi v pátek večer dorazila relikvie svatého Václava – lebka, která spočívá ve Svatovítském chrámu. V sobotu v deset hodin se koná poutní mše. Tradičně se očekává účast tisíců poutníků z celého Česka.

Programu v bazilice se v pátek účastnilo asi 350 lidí. Kolem 19:30 začal Svatováclavský koncert v podání Chrámového sboru Václav a komorního orchestru Far Musica, nešpory četl herec Marek Holý.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Katarální horečka ovcí se šíří Českem. Veterináři rozšířili ochranné pásmo na dvě pětiny země

Lebka bude letos vystavena na oltáři mučedníků v kryptě baziliky sv. Václava do sobotních 16:50. Podle pověsti je to na místě, kde dal knížete 28. září 935 zavraždit jeho bratr Boleslav I. Při hlavní mši na Mariánském náměstí bude na pódiu u oltáře umístěna relikviářová busta knížete ve tvaru hlavy s částí ostatků sv. Václava.

Duchovní program začne v sobotu v 7:00 ranními chválami a modlitbou v bazilice sv. Václava. Poutní mši na náměstí bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner, který rovněž v 9:15 u brandýského zámku požehná pěším poutníkům. „Řada věřících i návštěvníků ocení i modlitbu za národ u Palladia země české od 14 hodin v chrámu Nanebevzetí Panny Marie,“ popsala reportérka CNN Prima NEWS Laura Doubková. Dodala, že na místě budou také trhy a ukázky řemesel.

Stará Boleslav je nejstarším českým poutním místem spojeným se svatováclavskou tradicí i mariánským kultem. Národní svatováclavskou pouť obnovila římskokatolická církev v roce 2003. Státním svátkem je 28. září od roku 2000 a v kalendáři je označen jako Den české státnosti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Středočeský kraj ztratil pozici v čele pelotonu, říká Skopeček. Zkritizoval ANO i STAN

Tagy:
náboženství Středočeský kraj Jan Graubner Česko bazilika Stará Boleslav Svatý Václav Národní svatováclavská pouť