Katarální horečka ovcí se šíří Českem. Veterináři rozšířili ochranné pásmo na dvě pětiny země

Státní veterinární správa (SVS) rozšířila v pátek v reakci na vývoj nákazy ochranné pásmo kolem ohnisek katarální horečky ovcí o 15 tisíc kilometrů čtverečních, přibude v něm 13 dalších okresů. Nově bude zabírat více než 33 tisíc kilometrů čtverečních. V přidaných okresech budou platit obdobná opatření jako v dříve vymezeném pásmu, nově ale veterináři umožní chovatelům dobrovolnou vakcinaci proti onemocnění. Cílem opatření je snížit riziko šíření nákazy do dalších chovů. Vyplývá to z tiskové zprávy veterinární správy. V Česku je nyní 16 ohnisek nákazy.

Pásmo po pátečním rozšíření zahrnuje všechny okresy v Karlovarském, Ústeckém, Středočeském, Libereckém, Plzeňském a Jihočeském kraji. Dále do pásma spadá hlavní město Praha a okresy Pelhřimov, Havlíčkův Brod a Jihlava v Kraji Vysočina, v Pardubickém kraji jsou to okresy Pardubice a Chrudim a v Královéhradeckém okresy Jičín a Hradec Králové.

ČTĚTE TAKÉ: Připomíná Vetřelce a mimořádně krutě likviduje své oběti. Vědci objevili nový druh vosy

Aktualizovaná mimořádná opatření stanovují podmínky, za kterých budou chovatelé moci očkovat zvířata, na výběr mají ze čtyř vakcín. Očkování je dobrovolné a hradí je chovatel. „Očkování provede soukromý veterinární lékař. Očkovaná zvířata musí být v den očkování klinicky zdravá. Chovatel zajistí evidenci očkovaných zvířat,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. V případě přemístění očkovaných zvířat na jiné hospodářství musí chovatel informovat příjemce zvířat o skutečnosti, že jsou očkována, doplnil Semerád.

Katarální horečka ovcí, která postihuje také kozy a skot, se vrátila do Česka počátkem září po 15 letech. Není přenosná na člověka. Veterinární správa ale už dříve uvedla, že hrozí rozšíření do dalších chovů. Nákaza se šíří v řadě dalších evropských zemí.

Katarální horečka ovcí je virové onemocnění domácích a divoce žijících přežvýkavců. U skotu se většinou nevyskytují klinické příznaky. Onemocnění přenáší krev sající hmyz, konkrétně tiplíci. Nákaza se projevuje horečkou, záněty a otoky v oblasti dutiny ústní, nozder, víček, uší, postiženy mohou být i paznehty. Zejména na sliznici dutiny ústní se objevuje krvácení a vředy. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) už dříve zdůraznil, že není nutné zvířata plošně utrácet.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Povodně ohrožují i domácí mazlíčky. Co vzít při evakuaci a kam volat, pokud zvíře uteče?

Tagy: