Pavel přijel na mši do Staré Boleslavi. Na svatováclavskou tradici můžeme být hrdí, řekl

Ve Staré Boleslavi začala poutní mše.

Svatováclavská mše ve Staré Boleslavi

Ve Staré Boleslavi na Mariánském náměstí začala tradiční mše, kterou vrcholí Národní svatováclavská pouť. V místě, kde byl světec a patron české země svatý Václav v roce 935 zavražděn, ji sleduje zaplněné náměstí. Kromě nejvyšších církevních představitelů dorazili do Staré Boleslavi také prezident Petr Pavel a šéf Senátu Miloš Vystrčil.

Mši slouží kardinál Dominik Duka, kázání pronese litoměřický biskup Jan Baxant. Účastní se také pražský arcibiskup Jan Graubner. Kromě nich jsou na Mariánském náměstí také další senátoři a poslanci a zástupci armády a velvyslanci.

„Na Den české státnosti můžeme nahlížet z různých pohledů. V každé rovině můžeme slyšet řadu oslavných ale i kritických názorů. Podíval bych se na to z roviny symbolické. Svatováclavská tradice znamená historii, na kterou můžeme být hrdí,“ řekl Pavel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Konsolidační balíček by měl být tvrdší. Lepší by byly dva obtížné roky, řekl prezident Pavel

Díky hezkému počasí dorazilo uctít památku svatého Václava do Boleslavi také množství pěších poutníků. Z Prahy poprvé vyrazil jednadvacetiletý Pavel, na zhruba třicetikilometrovou trasu se vydal se skupinou studentů semináře hodinu po půlnoci. „Snažili jsme se vyhýbat rušným silnicím, cesta sem je pro nás i vlastně taková duchovní příprava na pouť,“ řekl. Poutníkům nabízí od rána občerstvení v charitním Domově sv. Václava nedaleko náměstí. Lidé jdou pěšky nejčastěji z Prahy a blízkých farností, dorazila například i skupina z Kralup nad Vltavou.

Duchovní program v souměstí doprovází i řada dalších akcí. V areálu baziliky sv. Václava je středověký jarmark, odpoledne na Mariánském náměstí vystoupí několik kapel. Koncert pro poutníky v bazilice Nanebevzetí Panny Marie začne v 17:30. Program zakončí slavnostní ohňostroj v Houštce ve 20:30.

Lidé se mohu odpoledne mezi 13:00 a 17:00 poklonit relikvii svatého Václava vystavené v kryptě baziliky sv. Václava. Letos je jí takzvaná herma, speciální renesančně-barokní relikviář ve tvaru hlavy s ostatkem světce. Do Boleslavi dorazila ve středu večer v doprovodu hradní stráže. „V noci ji strážila skupina mladých farníků z farnosti Stodůlky,“ řekl probošt kapituly sv. Kosmy a Damiána ve Staré Boleslavi Libor Bulín.

Mariánské náměstí a jeho širší okolí je uzavřeno pro dopravu, lidé musí auta zaparkovat na okraji města nebo v menších postranních ulicích. V davu jsou skauti a sokolové, příslušníci různých řádů, na pořádek dohlíží desítky policistů.

Stará Boleslav je nejstarším českým poutním místem spojeným se svatováclavskou tradicí i mariánským kultem. Národní svatováclavskou pouť obnovila římskokatolická církev v roce 2003.

Svatý Václav byl zavražděn 28. září roku 935 svými odpůrci, mezi něž patřil také jeho bratr Boleslav I. Za věčného vládce české země byl prohlášen už ve 12. století, svatováclavský kult rozšířil po Evropě Karel IV. Za druhé světové války byl zneužit nacisty, komunistický režim zase vydával Václava za slabocha. Státním svátkem je 28. září od roku 2000 a v kalendáři je označen jako Den české státnosti.

Tagy:
Miloš Vystrčil Jan Graubner Petr Pavel bazilika Dominik Duka Stará Boleslav Den české státnosti Svatý Václav Jan Baxant Mariánské náměstí (Brno)