V nemocnicích je kvůli covidu nejvíce lidí od května. Opět se ale více očkuje

Aktuální covidová statistika

Ve středu přibylo 3 276 nových případů nákazy koronavirem, ve srovnání s uplynulým týdnem se jedná o více než dvojnásobek. Hospitalizovaných je 726 lidí, nejvíce od 26. května a skoro o tři pětiny více než před týdnem. Vláda kvůli zhoršující se situaci ve středu oznámila zpřísnění některých opatření.

Počty nově nakažených, hospitalizovaných a zemřelých v současnosti prudce rostou. Ještě na začátku září se denní nárůsty množství nakažených pohybovaly kolem dvou až tří stovek, hospitalizovaných bylo jen kolem 60 a počty zemřelých za týden se pohybovaly v jednotkách.

Tento týden už dvakrát překročil denní nárůst nakažených tři tisíce a počet úmrtí se v posledních dnech několikrát dostal na čísla kolem deseti za den. V nemocnicích je už od úterka přes 700 lidí s covidem a osob ve vážném stavu bylo ke středě 114.

Za posledních sedm dní zemřelo 58 lidí s covidem, což je skoro o třetinu více než za celé září a více než dvojnásobek počtu úmrtí za celý srpen. Kromě nových případů nákazy ale v poslední době opět stoupá i počet očkovaných. Ve středu bylo očkovaných nejvíce za den od 3. září, a to zhruba 20 600. Počet podaných dávek vakcín za celou dobu očkování ve středu přesáhl 12 milionů. Plně očkováno je přibližně 6,04 milionu lidí.

Incidence je už na čísle 134

Dál se zvyšuje i takzvané incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za sedm dní na 100 tisíc  obyvatel, které stát používá pro určování protiepidemických opatření. Ke čtvrtku stouplo ze středečních 117 na 134 případů nákazy.

Předchozí středu bylo provedeno zhruba 32 tisíc PCR a 39 tisíc antigenních, kdežto tento týden ve středu asi 33 tisíc PCR a 42 tisíc antigenních.

Vláda ve středu zpřísnila opatření proti šíření koronaviru. Lidé budou muset začít nosit v práci respirátory, hospodští mají za povinnost kontrolovat bezinfekčnost hostů a skončí také proplácení testů pro dospělé.

Za celou dobu epidemie bylo v Česku od začátku loňského března zaznamenáno asi 1,72 milionu případů covidu. Zemřelo 30 587 nakažených.

Tagy: