Ve Švýcarsku se hory přenáší. Sesuv skalnatého masivu ohrožuje vesničku na úpatí

Na malou švýcarskou vesničku Brienz se vyvalují miliony kubických metrů horniny. Gigantické balvany zablokovaly silnice, kameny dopadly jen těsně vedle domů. Úřady vesničku z obavy ze sesuvu vyklidily už v půlce května. Informoval o tom web Swiss Info.

Celkem 86 obyvatel vesničky Brienz, která je součástí aglomerace Albula/Alvra na východě Švýcarska, mělo obrovské štěstí. Z obav ze sesuvu hory nad obcí totiž úřady už v polovině května nařídily na základě rad geologů občanům okamžitou evakuaci. V noci na pátek pak v oblasti skutečně došlo k odlomení obrovské masy horniny. Informoval o tom web Swiss Info.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Za pár minut od ledovců k palmám. Luxusní expresy jsou pýchou švýcarské železnice

Web BBC poznamenal, že občané se údajně v posledních dnech rozčilovali, že je úřady vystěhovaly jen tak pro nic za nic. Teď jsou za prozíravost úřadů rádi. K rychlé evakuaci nařízené 9. května muselo dojít do 48 hodin.

Hora se dala do pohybu o více než měsíc později. Miliony kubických metrů horniny se vyvalily do údolí a zastavily se jen kousek před vesničkou. Obrovské kameny blokují silnice, domy prozatím zůstaly ušetřeny. Experti se ale obávají, že sesuv bude v příštích dnech pokračovat.

Zatím to tedy nevypadá, že by se obyvatelé vesničky Brienz v blízké době vrátili domů. Mluvčí obecních úřadů Christian Gartmann pro televizi Swiss TV sdělil, že existuje riziko, že do sebe velké balvany narazí a skalní úlomky posléze začnou rozbíjet domy jako dělové koule. Riziko zranění by v takovém případě bylo obrovské.

Lidé se mezitím dohadují, co pohyb hory způsobilo. Někteří viní klimatickou změnu a tání permafrostu, které mohlo narušit stabilitu horniny. Jenže na hoře u Brienzu žádný permafrost není. Experti se proto spíše přiklánějí k možnosti, že stabilitu masivu narušily letošní silné deště.

Tagy: