Ve vládě by měl být člověk bez pochybností či kauz, řekl Jurečka k Hladíkovi

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Budoucí ministr Hladík v hledáčku policie

Lidovce by měl ve vládě zastupovat člověk, který není zatížen pochybnostmi nebo mediální kauzou. Myslí si to předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, podle kterého si závažnost kauzy uvědomuje i sám nominant na ministerstvo životního prostředí Petr Hladík. Policie u něj v kanceláři provedla v úterý razii kvůli možné dotační kauze na brněnském magistrátu. Finálně by se lidovci měli o Hladíkově budoucnosti rozhodnout ve čtvrtek.

Předseda lidovců se k možnému budoucímu ministrovi životního prostředí Petru Hladíkovi vyjádřil před jednáním Poslanecké sněmovny. Podle něj by neměl být ve vládě člověk za KDU-ČSL, který je zatížen pochybnostmi nebo mediální kauzou. Sám Hladík si to podle něj uvědomuje. Vedení lidovců chce počkat na bližší informace, které Hladík přinese ve čtvrtek na jednání širšího vedení strany.

Jurečka také uvedl, že o celé kauze nemá více informací a v současné době je dobré, že Hladík spolupracuje s policií a orgány činnými v trestním řízení. Podle něj Hladík na své kandidatuře nelpí.

„On sám si uvědomuje, jak je situace zásadní. Po kauzách, které jsme tu měli například s panem Mlejnkem, si myslím, že ani on nemá ambici se pouštět do něčeho, co by znamenalo problémy pro KDU-ČSL, vládu, tuto zemi,“ doplnil s odkazem na nedávnou rezignaci ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka kvůli kauze Dozimetr.

Jurečka také obratem zrušil Hladíkovu schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Ten poté prohlásil, že se nemusí zabývat kompetencí Hladíka na ministra, protože návrh na jeho jmenování byl stažen. Podle Jurečky to ale Hrad chybně pochopil a žádost takto míněna nebyla.

O odklad schůzky s prezidentem Jurečka požádal, aby byl čas na zvážení všech okolností. Zmínil, že na druhou stranu je třeba o novém ministrovi rozhodnout rychle i s ohledem na české předsednictví EU. Například v neděli měl odjet do Bruselu, aby řídil jednání evropských ministrů životního prostředí.

Na dotaz, zda by neměl být postup koalice rychlejší, Jurečka uvedl, že svolat celostátní výbor na středu nebylo možné mimo jiné kvůli tomu, že v tento den odlétá s Fialou na zahájení summitu EU.

Policie při úterní razii kvůli údajnému přidělování bytů v Brně provedla razii mimo jiné v Hladíkově kanceláři. Celkem zadržela deset lidí, Hladík však mezi obviněnými není.

Tagy:
Marian Jurečka Brno Miloš Zeman KDU-ČSL vláda Petr Hladík Poslanecká sněmovna ČR