Házejí lidovci Hladíka jako ministra přes palubu? Jurečka zrušil jeho setkání se Zemanem

Petr Hladík při kampani v komunálních volbách coby kandidát na primátora Brna.

Zásah policie na brněnském magistrátu

Vládní lidovci nadále počítají s Petrem Hladíkem jako kandidátem na ministra životního prostředí. A to i přesto, že policie u něj v kanceláři podnikla v úterý razii. Stanovisko KDU-ČSL naopak tvrdě kritizuje opoziční SPD, podle které je současná kauza skandálem. Šéf hnutí Tomio Okamura kromě lidovců napadl i vládní ODS. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka řekl, že se s Hladíkem sejde ve čtvrtek a poté se rozhodne o jeho další budoucnosti. Zároveň požádal kancelář Hradu o zrušení Hladíkova plánovaného čtvrtečního setkání s prezidentem Zemanem. Premiér Petr Fiala uvedl, že si chce nechat několik dní, aby mohl analyzovat informace. Počká na výsledek jednání KDU-ČSL,

Hnutí SPD tvrdě kritizuje vládní koalici v souvislosti s úterní policejní razií v Brně. Podle Tomia Okamury se jedná o naprostý skandál. „Vládní strana lidovců navrhuje na ministra člověka, který je zapojen do korupční kauzy v Brně. O to skandálnější je, jaká koalice se formuje v Brně. Taková koalice tam nemůže vzniknout. A vede to celé ODS,“ kritizoval Okamura před jednáním Poslanecké sněmovny. Narážel tím na fakt, že Brno povede široká koalice iniciovaná ODS a TOP 09, jejíž součástí je i KDU-ČSL.

K němu se přidal i předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala, který však mluvil smířlivěji. „Probíhá tam zásah. Zatím nikdo nebyl obviněn. Se jmenováním pana Hladíka by vláda měla počkat do doby, dokud se to neobjasní,“ řekl Fiala.

Oproti tomu lidovci nechtějí na nominaci nic měnit. „V tento okamžik je situace velmi čerstvá. Ve čtvrtek budeme mít celostátní jednání, kde budeme celou situaci probírat. V této chvíli jakékoliv pochybnosti nemohu vyvrátit ani potvrdit,“ řekl předseda KDU-ĆSL Marian Jurečka.

Podle něj Hladík ve čtvrtek řekne více informací a následně se celorepublikové předsednictvo dohodne na dalším postupu. „Sám si hlavně uvědomuje, jak je situace zásadní. Ve čtvrtek se posuneme dál a nyní platí, že policii poskytuje součinnost,“ dodal.

Zároveň se neuskuteční plánované setkání Hladíka s prezidentem. „Pan předseda KDU-ČSL Jurečka vydal zprávu, kde mě požádal, abych zrušil svoje přijetí pana Hladíka a já se rozhodl, že Jurečkovi vyhovím,“ uvedl na úterní tiskové konferenci prezident Miloš Zeman.

Policie zadržela 10 lidí

Podle poslance Michaela Kohajdy (KDU-ČSL) nebyl Hladík obviněn a mělo by se tedy počkat, dokud nebude známo více informací. „Je to pro nás nová informace. Petr Hladík byl požádán o poskytnutí součinnosti. Bezodkladně informoval předsedu Mariana Jurečku i předsednictvo. Podrobnosti nám sdělí,“ řekl Kohajda.

„Dnes jsem byl kontaktován policií a byl jsem požádán o přístup do mé kanceláře, což považuji v kontextu vyšetřování za samozřejmost. Zároveň mě policie požádala, abych přišel podat vysvětlení, k čemuž jsem samozřejmě připraven,“ sdělil Hladík v této souvislosti CNN Prima NEWS. Na Twitteru dodal, že nebyl z ničeho obviněn.

Podle Kohajdy se neděje nic nestandardního a není tedy důvodem cokoliv měnit. „Nevíme, zda se policie o něj zajímá. Až zjistíme podrobnosti, můžeme se vyjádřit podrobněji,“ dodal lidovecký poslanec.

Hnutí ANO nechtělo zatím celou věc komentovat. Nejsou totiž známé jiné informace než ty z médií. „Nic o tom nevím. Respektuji a mám důvěru v orgány činných v trestním řízení. Je to odpovědnost pana premiéra a také je to v rukou pana prezidenta. Určitě je to velmi nepříjemné,“ řekla předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová.

Poslanec ANO Aleš Juchelka ale byl kritičtější. „Zajímá mě, zda-li Hladík bude ministrem životní prostředí. Doufám, že tak, jak tato koalice dusí naši Kláru Dostálovou, bude stín podezření vadit i na Hladíkovi. Čekám, co z toho vznikne,“ řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Hladík je v současné době náměstkem primátorky Brna. Policie v úterý zasahovala u něj v kanceláři a také na bytovém odboru. Razii provedla také na dalších dvou brněnských radnicích. Zadržela deset lidí a prověřuje aktivity spojené s jednou z městských firem, privatizaci městských bytů a dotační podvody.

Tagy: