Jurečka: Německo z pomoci firmám dělá soutěž národních rozpočtů, na to bychom doplatili

Marian Jurečka

PARTIE Terezie Tománkové 16.10.2022

Spolková republika Německo chystá pro domácí ekonomiku obří pomoc. Vláda do ní nalije až 200 miliard eur (skoro pět bilionů korun). Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) to může vést k fatálnímu poklesu konkurenceschopnosti českých firem. „Může to ve finále znamenat, že budou propouštět,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Evropská unie potřebuje jednotnou dohodu na pomoci firmám při zvládání vysokých cen energií. Je o tom přesvědčen vicepremiér Marian Jurečka. „Proč potřebujeme společnou dohodu? Protože jinak se z toho stane soutěž jednotlivých národních států. Vyhraje to Polsko, Francie a Německo. V dlouhodobém horizontu na to doplatí naše firmy. Německo z toho začíná dělat soutěž národních rozpočtů,“ řekl ministr práce a sociálních věcí v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Podle něho ale taková soutěž nedopadne dobře pro střední a východní Evropu. „Může to ve finále znamenat, že naše firmy nebudou konkurence schopné a budou propouštět, proto voláme po co nejlepších shodných podmínkách,“ dodal.

Jurečka: Nelžete, že neděláme nic

Podobné obavy sdílí také bývalá ministryně financí Alena Schillerová. „Německo dalo do zastropování už sto miliard eur, dá dalších dvě stě,“ řekla v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Podle ní bude každá země Evropské unie hrát sama na sebe. Schillerová je přesvědčena, že se nemůžeme spolehnout na to, že nám Německo přenechá nějaký plyn, když jemu samotnému dojde. „Vláda opravdu v tomto drží prapor naivity,“ parafrázovala svého stranického kolegu Karla Havlíčka.

„Paní ministryně mluví jen o politických proklamacích, nikoli o opatřeních, která by byla aplikována v praxi. My jsme jako česká vláda řekli, že zpětně až do konce tohoto roku dáváme firmám na pomoc 22 miliard korun. Ministerstvo průmyslu už tuto pomoc rozbíhá, máme na to peníze v rozpočtu,“ oponoval Marian Jurečka.

Pomoc od začátku příštího roku pro firmy je podle Jurečky nachystána také. „Nemluvte o chaosu,“ odmítl ministr práce a sociálních věcí slova Aleny Schillerové. Vyjmenoval další opatření, pomocí nichž vláda Petra Fialy (ODS) zajišťuje energetickou bezpečnost České republiky. Například zkapacitnění ropovodu TAL (který vede z Itálie, pozn. red.). „Nelžete, že neděláme nic,“ dodal Marian Jurečka.

Firmy nedostanou ani korunu

Alena Schillerová ovšem tvrdí, že firmy letos neuvidí ani korunu, kromě odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. „Já tomu rozumím, že nechcete zvyšovat deficit rozpočtu letošního roku,“ vmetla bývalá šéfka státní kasy Jurečkovi.

„Firmy dostanou adekvátní pomoc. Klíčové je, abychom byli schopni zajistit, že vůbec budou mít tu komoditu,“ odmítl Jurečka slova Aleny Schillerové. Zmínil, že bude navrhovat spuštění kurzarbeitu, k tomu zdůraznil, že propouštět se chystá jen třetina firem, další dvě třetiny o tom neuvažují a stále prý existuje vysoká poptávka po pracovní síle.

Tagy: