Ve zlínské nemocnici odmítá přesčasy většina lékařů. Omezí se plánovaná péče i ambulance

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

Mladý lékař před protestem

Jednou z aktuálně velmi nespokojených profesních skupin jsou lékaři. Nemocnice po celé republice se připravují na protest těch z nich, kteří od prosince odmítají sloužit přesčasy. To může mimo jiné znamenat odložení neakutních operací nebo omezení provozu některých ambulancí a poraden. Například v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně podalo výpověď z přesčasů více než 200 ze 300 sloužících lékařů, uvedla ve svém vysílání televize CNN Prima NEWS.

Ve zlínské nemocnici se do protestu zapojila většina lékařů z klíčových oddělení, jako je traumatologie či anesteziologie. Nejinak je tomu například na dětském oddělení. Výpovědi z přesčasů podalo hned 10 z 12 sloužících doktorů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolaps ve zdravotnictví? Pacienty čeká velmi nepříjemný prosinec, varuje lékařská komora

Pediatr Tomáš Nečas pracuje ve zlínské krajské nemocnici deset let. Také on se k protestu připojil. Mimo jiné se mu nelíbí výše jeho hodinové mzdy za běžný pracovní den. „V běžné pracovní době je moje mzda je kolem 380 až 390 korun hrubého za hodinu. Třeba dnes jsem vedoucí lékař JIP s tím, že jsem tady sám atestovaný lékař a mám na starosti kolegyni, která je rok po škole,“ popsal Nečas.

Nespokojenost lékařů chápou i mnozí pacienti. „Myslím, že jsou přetížení a spousta jich potom třeba udělá chybu a někdy to může být fatální,“ řekl jeden z dotazovaných pacientů v anketě CNN Prima NEWS. „Na jedné straně s nimi sympatizuji, na druhé straně, jak z toho ven?“ řekl další dotazovaný.

Ředitelé čtyř nemocnic Zlínského kraje se tento týden předběžně dohodli, jak budou v regionu vypadat poskytované služby během prosince. „Doufáme, že zvládneme prosincovou péči sami a bez pomoci dalších nemocnic. Budeme muset omezit plánovanou péči a specializované ambulance. To bude pro nemocnici i ekonomická ztráta v řádech desítek miliónů korun,“ uvedla mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Dana Lipovská.

Zároveň pokračují další jednaní, která by prosincový protest měla odvrátit. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se s nespokojenými lékaři znovu potká příští týden.

Tagy: