„Banáni“ v Česku: Večerky nepřevezmeme. Mnozí z nás už ani neumí pořádně vietnamsky

Zvenku žlutí, uvnitř bílí. Tak se popisuje druhá generace Vietnamců v České republice, která o sobě říká, že jsou „Banány“. Chodila do českých škol, učila se českým svátkům a v neposlední řadě nyní rozbíjí zažité stereotypy. „Mladí Vietnamci dávají dost jasně najevo, že večerky nepřevezmou. Mnozí dokonce neumí ani pořádně vietnamsky,“ popisuje Le Nhat Duc Anh z organizace Viet Up. Ta v sobotu odpoledne pořádá Banán Fest, který dovolí Čechům nahlédnout do vietnamské komunity i mentality „počeštělých“ Vietnamců.

Vietnamci se ve větším počtu dostávali do Československa už během studené války, ať už skrze studijní programy, či pracovní výměny. V momentě, kdy padl komunistický režim, se mnozí z nich rozhodli zakotvit v ČR. Dnes již komunita o několika desítkách tisíc lidí patří mezi nejpočetnější národnostní menšiny. O tisících z nich se v praxi ale dá říct, že už jsou prakticky Čechy – především mladší generace opouští image obchodníků ve večerkách a prodavačů textilu. Místo toho se stávají doktory, právníky i mluvčími státních orgánů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Není komunista jako komunista. Vietnam se vyzbrojí americkými letouny, chce i české zbraně

Stereotypy vůči vietnamské komunitě nicméně přetrvávají, třebaže podle zástupců „Banánů“ postupně mizí. „Předsudky tu vždy byly, jsou a budou. Ale myslím, že je to právě mladá generace Vietnamců, která je rozbíjí. Dávají dost jasně najevo, že večerky nepřevezmou. Často dokonce neumí pořádně vietnamsky. Češi by tudíž měli sami vědět, že jsme už v podstatě jako oni,“ přiblížil Le Nhat Duc Anh, jedna z hlavních tváří organizace Viet Up, která sdružuje zástupce druhé generace Vietnamců a pořádá již zmíněný Banán Fest.

„Někdo je bere vážně a vrátí se k nim, jiní je opustí úplně. Rozhodnutí je na samotných Banánech, jak se ke svému původu postaví. Stále platí, že není Vietnamec jako Vietnamec. Ani v rámci druhé vietnamské generace nejsme všichni na chlup stejní, někteří třeba umí jazyk výrazně lépe než jiní. Spíš je otázka do budoucna, jaká třeba bude třetí generace Vietnamců, která přijde ‚po nás‘. Ale do té doby bychom měli oslavovat jak své kořeny, tak rozmanitost v naší komunitě,“ dodal redakci CNN Prima NEWS.

Podobnou zkušenost potvrdil i Viet Tran, redaktor CNN Prima NEWS vietnamského původu. „Není žádným tajemstvím, že vietnamsky umím zkrátka mizerně. Domluvím se, ale delší filozofickou debatu nezvládnu, což zpětně uznávám, že škoda rozhodně je. Místo toho párkrát za měsíc dělám korektury českých textů. Ale snažím se najít cestu zpět ke svým kořenům, třebaže trošku se zpožděním,“ poznamenal na své konto.

Přednášky i inscenace „u Nguyenů“

Nejen o příbězích druhé generace „počeštělých Vietnamců“ bude Banán Fest, kdy se oba dvorky pražského Kampusu Hybernská přemění 7. října na rušnou vietnamskou čtvrť. Ústředním motivem Banán Festu bude tradiční svátek Trung Thu neboli „Oslavy středu podzimu“. Program začne v odpoledních hodinách a protáhne se až do noci, kdy festivalové prostory protne světlo z červených lampionků.

„Chceme díky Banán Festu přinést Vietnam přímo do srdce Prahy, aby Češi mohli prožít jedinečný den plný kultury, exotických chutí, hudby a neokoukaných tradic. K mání bude pestrá paleta workshopů, autentických vietnamských pokrmů a bohatý kulturní program. Zavedeme vás například přímo do obýváku ‚rodiny Nguyenů‘, kam se s námi můžete pohodlně usadit a nahlédnout tak do vietnamské domácnosti,“ nastínil jeden z organizátorů Ha Duy Huy, na co se návštěvníci mohou v první říjnovou sobotu těšit.

Program nezastaví jen na jediné „nguyenovské“ inscenaci a několika stáncích s vietnamskými pokrmy. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet malbu na lampionky pro štěstí, výrobu festivalových masek či vybarvování figurek tò he. Na místě bude rovněž vietnamský věštec, který zvídavcům přečte budoucnost z jejich vlastních dlaní. Kdo bude chtít vyrazit do „opravdového Vietnamu“, na toho čeká cestovatelská přednáška.

V neposlední řadě se dostanou ke slovu i samotní Banáni, kteří stojí rozkročeni mezi vietnamským a českým světem. O své příběhy se podělí skrze výstavu Humans of Banana, v níž se představí Vietnamci druhé generace ve svých krátkých profilech plných překvapivých příběhů o složitém hledání vlastní identity.

Více informací o Banán Festu najdete na webu bananfest.vietup.cz. Lístky jsou k mání na portále goout.cz. Děti do 10 let mají vstup zcela zdarma.

Tagy: