Populární náhražka cukru erythritol může způsobit krevní sraženiny, mrtvici nebo srdeční infarkt. Upozorňuje na to nová studie publikovaná v pondělí ve vědeckém časopise Nature Medicine. Sladidlu, které je oblíbené pro nízkou kalorickou hodnotu, by se podle zjištění vědců z Clevelandské kliniky měli vyhnout zejména lidé trpící cukrovkou nebo srdečními onemocněními. Erythritol se využívá místo cukru například při některých dietách. Na studii upozornil web CNN.
Odhalení plynoucí z výzkumu, který se týkal vztahu mezi erythritolem a kardiovaskulárními problémy, byla i dílem náhody. „Vůbec jsme nic takového neočekávali, dokonce jsme takový vztah ani nehledali,“ přiznal pro CNN vedoucí výzkumu a ředitel centra pro kardiovaskulární diagnózy a prevenci na Clevelandské klinice Stanley Hazen.
„Pro lidi, kterým hrozí riziko krevních sraženin, srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice, jako jsou například lidé trpící kardiovaskulárními onemocněními nebo cukrovkou, existuje podle mě dostatek dat, aby bylo možné říct, že pro ně bude bezpečnější neužívat výrobky obsahující erythritol do té doby, než nevzniknou další studie,“ dodal Hazen.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Látku podobnou marihuaně je možné koupit v automatech. Přístup k ní mají i děti.
Výzkumníci měli k dispozici vzorek 4 000 lidí z USA i Evropy, u kterých zjistili, že ti s nejvyšším obsahem erythritolu v krvi mají vyšší pravděpodobnost výskytu mozkové mrtvice nebo srdečního infarktu v důsledku zvýšené srážlivosti krve.
Děti tloustnou, rodiče je v „záškoláctví tělocviku“ často podporují. Na stole je několik změn
Počet dětí s nadváhou a obezitou v tuzemsku stále roste, problémy má už více než čtvrtina z nich. Podle expertů je situace kritická, společnost navíc nezdravému životnímu stylu mnohdy nahrává. Politici proto navrhují několik změn, které by tuto tendenci měly zpomalit.
Výsledky studie jsou podle Andrewa Freemana, ředitele prevence kardiovaskulárních chorob z nemocnice v Denveru, alarmující. „Vypadá to, že užíváním erythritolu se zvyšuje riziko vzniku sraženin krve. Samozřejmě je potřeba další výzkum, ale v rámci opatrnosti může dávat smysl omezit konzumaci erythritolu,“ komentoval pro CNN lékař, který se osobně výzkumu neúčastnil.
Ještě ostřejší pohled na výsledky studie má Dariush Mozzafarian, kardiolog a profesor výživy z univerzity v Bostonu. Poukazuje na nedostatek zkoumání v oblasti umělých sladidel a jejich dlouhodobých účinků. „Nehledě na tuto studii, není tu dostatek důkazů o bezpečnosti takových látek,“ poznamenal pro deník The New York Times.
EU i USA mají látku za bezpečnou
Riziko kardiovaskulárních problémů a krevních sraženin dokonce studie ukázala i u zdravých lidí. Běžná dávka 30 gramů erythritolu, která se vyskytuje například v 500 gramech keto zmrzliny, už podle vědců znamená větší riziko srážlivosti krve. A to během následujících dvou až tří dnů. Ještě nebezpečnější je pak toto umělé sladidlo u lidí, u kterých je kvůli cukrovce nebo vysokému tlaku zvýšené riziko mrtvice nebo infarktu.
Jak Evropský úřad pro bezpečnost potravin, tak Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v USA považuje sladidlo za bezpečné. Lékaři ale apelují na opatrnost a požadují další zkoumání. „Věda by se měla hlouběji ponořit do výzkumu erythritolu, a to co nejdříve, jelikož je daná látka široce dostupná. A pokud je škodlivá, měli by to lidé vědět,“ poznamenal Freeman.
Erythritol je ze 70 % stejně sladký jako cukr, ale neobsahuje žádné kalorie, což z něj dělá velmi populární sladidlo přidávané do keto nebo nízkokalorických výrobků. „Erythritol vypadá jako cukr, chutná jako cukr a je klidně možné ho použít i k pečení,“ popsal látku Hanzen. Vyskytuje se ve velké míře i ve výrobcích pro diabetiky. „Lidé se snaží dělat něco pro své zdraví a přitom jim to může nevědomky uškodit,“ dodal pro NY Times Hazen.