Vedení obce k neštěstí na Děčínsku: Vyhlídka půjde k zemi. Přináší víc starostí než radosti

Rozhledna na Děčínsku, z níž se zřítilo osm dětí, se nejspíše zruší.

Pád dětí z rozhledny

Navrhneme úplné odstranění vyhlídky. Momentálně přináší víc starostí než radosti, řekl k neštěstí na Děčínsku místostarosta Markvartic Libor Kunte v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. V první fázi se podle něj odstraní žebřík, následně celá stavba. Podotkl, že návštěvníci často ignorovali provozní řád a porušovali také další zákazy, třeba rozdělávání ohně. „Nedokážeme si představit, že bychom po této tragédii vyhlídkový bod provozovali dále nebo se spoluúčastnili na tom, aby tam stála,“ řekl redakci.

O jakou skupinu táborníků šlo? Byli mezi nimi dospělí vedoucí? Zatím se ví, že společně s dětmi byl na vyhlídce mladistvý praktikant.
Byli to táborníci z Kerhartic, kteří se k vyhlídce vypravili na stezku odvahy. Co se týče vedoucích, byly mezi nimi dospělé ženy. Plnohodnotně fungující, žádní mlaďoši. Dětem hlavně přejeme, aby se jim zranění co nedříve zahojila, byly v pořádku a bez následků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Detaily případu pádu dětí na Děčínsku: Táborníci chtěli u vyhlídky bivakovat, ignorovali upozornění

Máte podrobnosti o tom, co se u vyhlídky přesně stalo? Stále platí varianta, že se na ní sešlo mnohem více lidí, než mělo?
Bohužel. Návštěvnický řád jasně udává počet lidí, kteří můžou vstoupit na rozhlednu, a to jsou čtyři osoby na plošině. V době, kdy došlo k neštěstí, na ní bylo 15 lidí. To je samozřejmě problém. Ačkoliv šlo o děti, musíme brát v potaz, že každé váží zhruba 40 kilogramů. Když si to vynásobíte počtem, i to je prostě porce.

Ze strany táborníků jste se nedočkal nějakého bližšího vysvětlení nebo popisu, jak se celá věc odehrála?
V tuto chvíli jsme jakožto obec odkázaní na komunikací s policií, která věc vyšetřuje. Paní vedoucí není momentálně ochotná se moc vyjadřovat, přece jen je to frustrující zážitek pro všechny zúčastněné. Bohužel jsou okolnosti případu těžko zodpověditelné, jelikož zde budou konat orgány činné v trestném řízení.

Bavil jste se o vzniklé situaci s lidmi ze spolku, který rozhlednu provozuje? Zaregistroval jsem, že byli trošku v šoku.
To ano, a samozřejmě dobře víme, že ačkoliv tam máme provozní řád, lidé ho stejně nedodržují. Visí tam i zákaz rozdělávání ohně, který návštěvníci také porušují. Zodpovědnost nicméně za někým jít musí. Bohudík je obec pouze vlastníkem pozemku, nikoliv provozovatelem zmiňované atrakce.

Pokud tedy víte, že vývěsky a cedule nefungují, jak se budete chtít podobných událostí v budoucnu vyvarovat?
To je velmi jednoduché. Mluvil jsem s předsedou zapsaného spolku Triangl a v podstatě jsme se domluvili, že se nyní v první fázi odstraní žebřík, který vede na samotný vyhlídkový bod. Já s panem starostou Tomášem Renkem budeme navrhovat úplné odstranění stavby. Momentálně přináší víc starostí než radosti.

Takže celá rozhledna půjde k zemi?
Ano. To je návrh, který chceme prosadit s panem starostou. Nedokážeme si představit, že bychom po této tragédii vyhlídkový bod provozovali dále nebo se spoluúčastnili na tom, aby tam stál.

Tím Markvartice přijdou o jednu ze svých místních atrakcí. O nějaké alternativě se jednalo?
Pokud budeme přemýšlet, že postavíme 45metrovou vyhlídku, tak pouze a jen se všemi náležitostmi, které tyto stavby musejí mít. Nepřistoupili bychom například na to, aby rozhledna byla pouze ze dřeva, je potřeba bytelnější konstrukce a bezpečnostní opatření.

Tagy: