Vedení STAN navrhuje na post ministra školství Beka. Balaš končí ze zdravotních důvodů

Nástupcem šéfa resortu školství Vladimíra Balaše by se měl stát nynější ministr pro evropské záležitosti a někdejší rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek (oba STAN). CNN Prima NEWS to prostřednictvím mluvčí potvrdil šéf hnutí a ministr vnitra Vít Rakušan. Balaš končí na vlastní žádost ze zdravotních důvodů. Bekovu nominaci musí ještě schválit Celostátní výbor hnutí, než poputuje k premiérovi Petru Fialovi (ODS) a posléze i prezidentu Petru Pavlovi. Komentátor Info.cz Martin Schmarcz ve vysílání CNN Prima NEWS ohodnotil Balaše jako prakticky neviditelného ministra. Na adresu Beka dodal, že by si v čele resortu představoval spíše odborníka na základní školství.

„Prostřednictvím předsedy STAN Víta Rakušana jsem dnes (ve čtvrtek, pozn. red.) požádal předsednictvo STAN o uvolnění z funkce. Toto rozhodnutí musí ještě schválit Celostátní výbor hnutí STAN. Předsedu strany jsem požádal, aby neprodleně informoval o této skutečnosti premiéra Petra Fialu,“ vzkázal CNN Prima NEWS přes svoji mluvčí Anetu Lednovou sám ministr.

Dodal, že odchod je vynucen jeho zdravotními problémy. „Důvodem jsou zdravotní problémy dlouhodobějšího rázu, které mi bohužel v posledních týdnech nedovolovaly se věnovat agendě ministra školství tak, jak bych sám chtěl,“ popsal Balaš.

ČTĚTE TAKÉ: Zelenskyj ocenil Vystrčila. Šéf Senátu dostane vyznamenání za podporu Ukrajiny

V rozhovoru pro Seznam Zprávy poté přiznal, že ho trápí přetrvávající problémy po prodělání covidu. „Jsem vyčerpaný a nejsem si jistý, že mám dost energie, kterou ministerstvo potřebuje. Měl jsem covid, který neprobíhal úplně jednoduše, a mám teď zdravotní problém, který přetrvává,“ vysvětlil.

Současný šéf resortu popřál svému potenciálnímu nástupci mnoho úspěchů a doplnil, že jeho anabáze na ministerstvu školství pro něj byla „velmi zajímavá životní zkušenost“.

Fiala poděkoval Balašovi za vykonanou práci

Předseda STAN Vít Rakušan vzal Balašovu žádost na vědomí a rovnou informoval, kdo by se měl stát jeho nástupcem. „Potvrzuji, ze Vladimír Balaš požádal o uvolnění z funkce, předsednictvo na svém jednání navrhlo na pozici ministra školství Mikuláše Beka,“ sdělila CNN Prima NEWS za Rakušana tisková mluvčí hnutí Sára Beránková.

Nominaci má nyní řešit Celostátní výbor hnutí STAN, než poputuje na stůl předsedy vlády a později i ke schválení prezidentu republiky. Naopak Beka by na postu ministra pro evropské záležitosti měl nahradit současný náměstek na resortu zahraničních věcí Martin Dvořák (STAN).

K Balašově žádosti se ve čtvrtek odpoledne vyjádřil také premiér Petr Fiala (ODS). Uvedl, že chápe důvody, proč ministr končí, a poděkoval mu za vykonanou práci. Další kroky učiní poté, co od Rakušana obdrží návrhy na nové členy vlády.

Informace o odchodu Balaše z vlády obdržel také prezident Petr Pavel. Potvrdil, že o tom bude mluvit i s Fialou. „Je to čistě v působnosti premiéra,“ řekl v Bruselu.

Poměrně neviditelný, hodnotí Balaše komentátor

Poměrně neviditelný ministr, zhodnotil ve vysílání CNN Prima NEWS Balašovo působení ve vládě komentátor Info.cz Martin Schmarcz. „Vyčítali mu sice, že více nebojuje za platy učitelů, ale ve školství jsou peníze vysoké docela dost. Šlo tedy o problém dovnitř resortu. Komplikací byla spíše jeho nízká výraznost,“ řekl Schmarcz. Dle něj tím na postu ministra školství pokračuje trend vysoké fluktuace, z kterého následně pramení i postupné zaostávání českého vzdělávacího systému. Následně se Schmarcz kriticky vyjádřil také k informacím, dle kterých by měl Balaše nahradit Bek. „Potřebovali bychom spíše odborníka na základní školství,“ zdůraznil komentátor.

Dnes 64letý Balaš je ve funkci necelý rok od loňského června. Tehdy nahradil svého spolustraníka Petra Gazdíka, který rezignoval kvůli svým vazbám na podnikatele Michala Redla, jenž je zapleten do kauzy Dozimetr točící se kolem pražského magistrátu.

Kromě Balaše se tehdy hovořilo o možnosti, že by Gazdíka mohli nahradit i jiní poslanci hnutí STAN. Padala jména jako Viktor Vojtko či Jan Berki. Nakonec však byl vybrán Balaš.

Tagy: