Konec květákových karbanátků v Česku?
Ministerstvo zemědělství připravilo sérii vyhlášek, které radikálně změní názvy jídel. Z jídelních lístků mohou zmizet například bedlové řízky nebo květákové karbanátky. Upozorňuje na to projekt Rostlinně, podle kterého jsou názvy zavedené a způsobí mezi lidmi zmatek. Resort si od novinky slibuje, že se spotřebitelé jasně dozvědí, co zákazník konzumuje. Pokud jde například o řízky, tak ty by měly být pouze masové.
„Nové vyhlášky by díky přesnějšímu označování výrobků měly pomoci spotřebitelům, aby se snáze orientovali ve velkém množství výrobků, které jsou na trhu. Zároveň ale úpravami neklademe na provozovatele potravinářských podniků žádné velké nároky,“ uvedl při představení nových vyhlášek ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Známý řetězec prodával pochybné těstoviny. Obsahovaly mnohem méně vajec, než uváděl obal
Zásadní novinkou například je, že se upraví požadavky na maso, masné výrobky a produkty rybolovu. Výrobky z nich bude možné obvyklými názvy označit pouze za splnění stanovených požadavků. Zpřesní se například jakostní nároky na obsah masa u trvanlivých masných výrobků.
Podle projektu Rostlinně to znamená, že se označení rostlinných produktů bude muset změnit. „Pojmenování jako sójový párek nebo bedlový řízek jsou pro spotřebitele zavedená a srozumitelná. Jejich zákaz je absurdní. Navíc hrozí pokuty restauracím, které je budou dál používat na menu. To je byrokratická šikana, ne ochrana spotřebitele,“ uvedla vedoucí projektu Rostlinně Lucie Roškotová v tiskové zprávě, kterou má CNN Prima NEWS k dispozici. Podle ní se zvýhodní velký masný průmysl.
Roškotová také upozorňuje, že změna způsobí mezi spotřebiteli zmatek a zasáhne české výrobce. „Názvy jasně říkají, co od jídla očekávat – jeho tvar, konzistenci a způsob přípravy. Bez nich bude orientace složitější,“ upozorňuje Roškotová. Z jídelních lístků totiž zmizí označení jako burger, řízek, párek nebo klobása ve spojení s rostlinnými alternativami.
Džem i marmeláda budou to samé
Kromě nových pravidel u masa dochází také ke zpřesnění terminologie u jiných produktů. Novinkou je například změna u pojmů džem a marmeláda. Označení marmeláda totiž dříve označovalo výrobky z citrusových plodů. Nová směrnice ale povoluje užít název marmeláda i pro džem.
Novou povinností je také uvedení země původu u směsí medu. „Chceme, aby si spotřebitelé na sklenici s medem mohli přečíst, z jakých všech zemí pochází. Často jde totiž o směsi. Vyhláška stanovuje, že na balení musí být uvedeny všechny země původu, a to v sestupném pořadí a s procentním podílem, který ve směsi představují,“ řekl Výborný.
Nově se také upraví teplotní podmínky pro skladování vajec na teplotu 5 °C až 24 °C, dosud byla horní hranice 18 °C. Důvodem změny je snaha zavést energetickou úsporu pro chovatele i obchodníky.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zaspalo Česko s QR kódy? V Asii s nimi platí nájem či zubaře, „čtverečky“ mají i bezdomovci