Velká Británie se připravuje na smrt královny. Na veřejnost unikl utajovaný plán

Královna Alžběta II.

Unikly dokumenty o přípravě královnina pohřbu

Na veřejnost prosákl aktualizovaný plán operace Londýnský most, který přesně popisuje, co se stane ve Spojeném království po smrti královny Alžběty II. Královská rodina totiž pečlivě připravuje Alžbětin pohřeb i desetidenní smuteční období. Jak vše proběhne?

Podrobnosti o plánovaném pohřbu královny Alžběty II. Buckinghamský palác dlouho tajil. Teď se ale konkrétní program desetidenního období smutku objevil v médiích.

Ve chvíli, kdy Alžběta zemře, informuje královská rodina o úmrtí britského premiéra slovy „Londýnský most padl“. Tím celá operace započne a zpráva se oficiálními kanály dostane k novinářům. Do Londýna se posléze sjedou vojáci, aby tlumili pravděpodobný chaos, řešili dopravní zácpy a regulovali davy lidí. První (respektive nultý) den v celém plánu, tedy den, kdy Alžběta zemře, se nazývá dnem D.

Charlesova korunovace

Den po královnině smrti se bude řešit otázka nástupnictví. Na krále bude korunován dnes 72letý princ Charles a stane se vládcem Spojeného království. Ve stejnou chvíli se odmlčí britský parlament, ve kterém se zákonodárci po deset dní nebudou scházet. Další den se bude přesouvat rakev s královninými ostatky. Buckinghamský palác má připraveno hned několik různých logistických plánů, a to v závislosti na tom, kde přesně Alžběta zemře. V každém případě se její tělo musí dostat do Londýna.

Následující den bude opět v centru dění princ, nyní už král Charles, který započne objížďku po Velké Británii, během níž navštíví například skotský parlament. Čtvrtý den od smrti Alžběty dorazí Charles do Severního Irska. Během své cesty bude přijímat kondolence od vrcholných politiků. O den později se rakev s ostatky zesnulé královny přemístí do Westminsterského paláce, konkrétně do části Westminster Hall. Uvedl to web Politico.

Tam se rakev královny na tři dny vystaví a vybraní lidé si ji budou moci přijít prohlédnout. Král Charles mezitím bude pokračovat ve své okružní cestě Británii, nakonec zamíří do Walesu.

Královský pohřeb

Desátý den od smrti Alžběty pak smuteční program vyvrcholí pohřbem královny, a to v čase státního smutku. Pohřeb se uskuteční ve Westminsterském opatství, další smuteční ceremonie pak v kapli svatého Jiří. Tam, kde byl v dubnu pohřben princ Philip.

Tělo královny Alžběty se nakonec zpopelní a její ostatky se uloží do kaple Jiřího VI. na hradě Windsor.

Tagy: