Velká událost v královské rodině: Alžběta II. se poprvé setká s vnučkou Lilibet

Královna Alžběta II. se dočkala a poprvé v životě se setká s dcerou Harryho a Meghan. Lilibet jí představí na oslavě jejích prvních narozenin. Panovnice kvůli pravnučce vynechá svou oblíbenou sportovní událost, koňské dostihy Derby v Epsomu. Všichni se tak nejspíš snaží zlepšit narušené vztahy v rodině poté, co se vévoda a vévodkyně ze Sussexu rozhodli s rodinou opustit britskou monarchii a začít svůj vlastní život v USA.

Zdá se, že krize v královské rodině by mohla být zažehnána. Pár, který žije ve Spojených státech, se v dubnu letošního roku objevil v Evropě poprvé na veřejnosti od doby, kdy se rozhodli vzdát královských povinností. V Londýně se zastavil po cestě do Nizozemska, kde se zúčastnil charitativních sportovních her Invictus Game. Tehdy manželé přijeli bez dětí, královně však slíbili, že se s pravnoučaty brzy uvidí.

Svůj slib pravděpodobně dodrží Lilibet 4. června oslaví první narozeniny ve Velké Británii za přítomnosti královny. Děvčátko se narodilo v Kalifornii a prababička ji zatím viděla pouze na fotografiích, přitom dostala jméno na její počest. Zdrobnělinou Lilibet Alžbětu něžně oslovoval její zesnulý manžel princ Philip.

Místem konání oslavy je rezidence Frogmore Cottage nedaleko královnina oblíbeného sídla hradu Windsor. Byla rodinným sídlem Sussexových předtím, než se dobrovolně odstěhovali za oceán. V současné době se ve Frogmore Cottage zabydlela princezna Eugenie se svou rodinou, která před příjezdem Harryho s manželkou a dětmi sídlo dočasně uvolnila. Web Dailymail.co.uk však tvrdí, že manželé obnovili nájemní smlouvu. Neočekávaný krok by mohl naznačovat, že Velkou Británii plánuji navštěvovat častěji.

K setkání dojde během oslav platinového jubilea panování královny. Alžběta II. je známou milovnicí koní a v rámci náročného programu se měla zúčastnit i derby v Epsomu, upřednostnila ale rodinné záležitosti. Bude to teprve potřetí za dobu její vládu, kdy epsomskou derby vynechá. Poprvé se tak stalo, když byla na státní návštěvě Švédska v roce 1956, podruhé když v roce 1984 odcestovala do Francie na oslavy 40. výročí Dne D. Letos královnu na derby zastoupí její dcera princezna Anna.

Tento krok značí, že i přes kontroverzní rozhovor, který Harry a jeho žena poskytli v minulém roce Oprah Winfreyové, se všichni snaží o zlepšení vztahů v rodině.

Harry a Meghan vychovávají ještě dvouletého syna Archieho.

Tagy: