Do nemocnic v Londýně dorazily první vakcíny proti covidu. Nejdřív naočkují seniory

Očkování seniorky

První dávky vakcíny proti koronaviru dorazily do nemocnic ve Velké Británii

Do nemocnic v jižní části Londýna dorazily první dávky vakcíny proti koronaviru. Stalo se tak jen několik dní poté, co Velká Británie schválila dodávku očkovacích látek od firem Pfizer a BioNTech pro nouzové použití. První vakcíny plánují Britové podat seniorům.

Do Londýna dorazilo přibližně 800 tisíc očkovacích dávek proti covidu. Vakcíny budou poté rozvezeny po celé Anglii, Skotsku, Walesu i Severním Irsku a prvními příjemci mají být obyvatelé nad 80 let. Týká se to i pacientů v ambulančních nemocnicích nebo pečovatelských domech.

„Bude to trvat mnoho měsíců, než naočkujeme každého, kdo to bude potřebovat. Je důležité si uvědomit, že rychlý začátek imunizace proti koronaviru zdaleka neznamená konec pandemie,“ uvedl pro The Guardian hlavní lékař pro Anglii profesor Stephen Powis.

Problémová logistika

Největším problémem kolem vakcíny jsou logistika a podmínky pro její skladování. Látka musí být uložena nejlépe v teplotě okolo -70 stupňů Celsia. Pro převoz je ale výhodou, že vakcína vydrží stabilní až několik dnů i při teplotách lehce nad bodem mrazu. Její účinky, které jsou podle prvních testů 95procentní, by v takovém případě nebyly nijak ovlivněny.

Britské úřady chtějí s distribucí začít už v týdnu od 14. prosince a vakcínu budou rozvážet pouze zaměstnanci nemocnic. „Naším cílem je zajistit, aby se vakcína co nejbezpečněji dostala k lidem v pečovatelských domovech. Každý den tvrdě pracujeme, aby vše proběhlo bez problémů a co nejrychleji,“ dodal Powis.

Tagy: