Velká dáma, díky které mělo Česko jméno. Jak na Albrightovou vzpomínají nejen politici?

Úmrtí Albrightové zasáhlo i některé politiky

Úmrtím Madeleine Albrightové odešel velký kus naší československé historie, světu bude „Madlen“ chybět. I tak hodnotí smrt pražské rodačky a bývalé ministryně zahraničí USA nejen čeští politici. Na vrcholnou političku zavzpomínal český premiér Petr Fiala (ODS), slovenská prezidentka Zuzana Čaputová i běloruská aktivistka Svjatlana Cichanouská.

„Myslím si, že s ní odešel člověk, který se zasadil o rozšíření Severoatlantické aliance (NATO). Po jistou dobu jsme díky ní měli významné postavení,“ sdělil ve speciálu CNN Prima NEWS poslanec Ondřej Kolář (TOP 09). Bývalá ministryně zahraničí USA podlehla rakovině, dožila se 84 let.

„Madeleine je žena, která musela dvakrát utíkat před totalitním režimem a určitě patří ke světovým státníkům, kteří mají mimořádné zásluhy o Českou republiku. Skláníme se před její památkou a jsme jí vděční i za to, že Česko je součástí NATO, což se především z dnešního pohledu zdá jako zásadní,“ sdělil premiér Petr Fiala (ODS).

„Truchlíme nad odchodem Madeleine Albrightové, první ženy na postu ministryně zahraničí USA. Byla to československá vůdčí osobnost, silná zastánkyně demokracie a lidských práv. Nyní si střední Evropa více než kdy jindy připomíná její angažovanost ve prospěch rozšíření NATO. Upřímnou soustrast její rodině,“ napsal v angličtině ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Odešla s ní velká Češka. Odešel s ní velký kus československé historie. Paní Albrightová je rozhodně pozitivní figura a do nebe rozhodně patří,“ uvedl bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek.

Někteří se s bývalou ministryní zahraničí USA i osobně potkali. „Byl jsem zodpovědný za její přiblížení se k NATO. Nebýt Albrightové, vstoupilo by do něj v první vlně jenom Polsko,“ sdělil bezpečnostní expert Andor Šándor. Dodal také, že na ni bude vzpomínat jen v dobrém.

„Přiznám, že ke každému člověku mám úctu, nicméně bych připomenul, že jako diplomatka říkala, že půl milionů mrtvých dětí v Iráku je přijatelná cena,“ řekl naopak poslanec SPD Jaroslav Foldyna. K úmrtí se někteří vyjádřili i na sociálních sítích. Nad úmrtím Albrightové smutnil například bývalý velvyslanec v USA a v Rusku Petr Kolář. „Ach, Madlenka... Bude mi, nám, strašně, strašlivě chybět,“ napsal.

Ke zprávě o smrti političky se vyjádřil i pražský primátor, který se s političkou i osobně potkal. „Madeleine Albrightová, rodačka z Česka, která se stala ministryní zahraničních věcí USA, zemřela ve věku 84 let. Byla to velká dáma, přítelkyně naší země. Bude chybět,“ sdělil Zdeněk Hřib (Piráti).

A pozadu nezůstala ani slovenská prezidentka, která připomněla historický kontext. „Madeleine Albrightová, rodilá Čechoslovačka a skutečná americká vlastenka, sehrála klíčovou roli v naší transformaci z lidí zpoza železné opony na lidi žijící a prosazující svobodu a demokracii. Náš region byl vždy v jejím srdci a ona bude vždy v našem. R.I.P., Madlenko,“ napsala Zuzana Čaputová.

Podle opoziční běloruské aktivistky Svjatlany Cichanouské ztratil svět průkopnici ženské politiky. „Vždycky si budu vážit zářivé energie, síly a vtipu Madeleine Albrightové, o které se se mnou tak ráda dělila, když jsem to nejvíc potřebovala. Svět ztratil nejen historickou ministryni zahraničí, průkopnici ženské politiky, ale i vůdčí světlo pro mnohé z nás. Odpočívejte v pokoji,“ napsala .

Kromě politiků se ke zprávě, která obletěla svět, vyjadřují i některé další známé osobnosti. „Ministryně Madeleine Albrightová byla mou dobrou přítelkyní posledních 28 let. Je mi moc líto, že v tomto našem křehkém světě ztrácím dobrou přítelkyni a skvělou ženu.  Ať odpočíváš v pokoji, drahá,“ napsala americká zpěvačka Barbra Streisandová.

O úmrtí Albrightové informovala její rodina. „Ztratili jsme milující matku, babičku, sestru, tetu a přítelkyni, stejně jako neúnavnou bojovnici za demokracii a lidská práva,“ uvádí se v prohlášení.

Tagy: