Zemřela Madeleine Albrightová. Rodačka z Prahy se stala nejvlivnější ženou světa

Zemřela bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová, bylo jí 84 let. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na její rodinu. Pražské rodačce se stala osudnou rakovina. První žena na postu ministra zahraničí USA Madeleine Albrightová proslula jako tvrdá zastánkyně amerických zájmů. Politička, již pojilo přátelství s Václavem Havlem, se také zasadila o vstup ČR, Polska a Maďarska do NATO. Kontroverzní, nicméně významnou úlohu sehrála v řešení kosovské otázky a ve válce o Kosovo.

Zemřela na rakovinu, uvedla její rodina a dodala, že v té době byla „obklopena rodinou a přáteli“. „Ztratili jsme milující matku, babičku, sestru, tetu a přítelkyni,“ stejně jako „neúnavnou bojovnici za demokracii a lidská práva,“ uvádí se v prohlášení.

Její smrt byla také potvrzena v e-mailu zaměstnancům Albright Stonebridge Group, globální strategické firmy, kterou založila právě Albrightová, informuje americký web CNN.

Madeleine Albrightová, svého času považovaná za nejvlivnější ženu na světě, se narodila 15. května 1937 v Praze jako Marie Jana Körbelová. Byla prvním ze tří dětí české židovské rodiny diplomata Josefa Korbela (německou přehlásku rodina vypustila po válce).

Po vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava emigrovali Korbelovi do Británie. Madlenka, jak jí doma říkali, byla vychována jako katolička a o svém židovském původu údajně až do roku 1996 nevěděla. Tehdy novináři odhalili, že se její židovští prarodiče a desítky dalších příbuzných stali oběťmi holokaustu. Rodiče Albrightové konvertovali v průběhu druhé světové války.

Pod vedením Brzezinského a Clintona

Po válce rodina bydlela krátce v Praze, než otec Albrightové začal pracovat na velvyslanectví v Bělehradě. Po komunistickém převratu v roce 1948 byl ale jako nepřítel státu odsouzen k smrti a rodina požádala o politický azyl v USA.

Madeleine, jak začala psát své jméno na škole ve Švýcarsku, vystudovala v USA politologii, veřejné právo a státovědu (v roce 1976 získala doktorát) a specializovala se na východní Evropu a vztahy mezi Východem a Západem.

Přestávky ve studiu Albrightové zapříčinily mateřské povinnosti. V roce 1959 si vzala novináře ze zámožné rodiny Josepha Albrighta a narodily se jim dcera Katherine a dvojčata Anne a Alice. Pozdější kariérní vzestup však manželství nevydrželo a svazek po 23 letech skončil rozvodem. „Velmi mě to tehdy mrzelo,“ přiznala později politička.

V polovině 70. let 20. století se Albrightová zapojila do práce ve volebním štábu Demokratické strany. V roce 1978 přijala nabídku svého profesora z Columbijské univerzity a významného amerického stratéga, politologa a poradce několika prezidentů USA Zbigniewa Brzezinského.

Později pomáhala americkým demokratům s prezidentskými kampaněmi. Třetí z nich byla úspěšná a Bill Clinton si ji v roce 1992 vybral jako zástupkyni USA při OSN – jako první ženu a prvního nerodilého Američana. Tam zasedala v Radě bezpečnosti v době, kdy OSN nedokázala bezprostředně zasáhnout proti genocidě, která probíhala ve Rwandě.

První žena v úřadu ministerstva zahraničí USA

V lednu 1997 jí po obhájení svého mandátu prezident Bill Clinton nabídl, aby se stala první ženou v čele amerického ministerstva zahraničí. Sama za největší úspěch ve funkci považuje řešení kosovského problému. Za to však byla i kritizována a některými obviněna, že vyprovokovala zbytečnou válku, jejíž součástí bylo i bombardování Srbska a Kosova (1999), a to kvůli špatnému vedení mírové konference v Rambouillet.

Kritiku také přinesly pozdější informace, že si její firma Albright Group vydělala na odprodeji vlastnického podílu kosovského operátora, kterého zprivatizovala po skončení války o Kosovo, až 20 milionů eur (485 milionů korun).

Albrightová rovněž podporovala rozšíření NATO na východ a uvolnění amerických vztahů s Vietnamem a Severní Koreou. Jako svoji prohru pociťuje fakt, že se jí nepodařilo dokončit řešení izraelsko-palestinského problému.

Clintonova vláda byla podle ní již blízko, ale administrativa jeho nástupce George Bushe začala poté razit strategii ABC (All But Clinton – Vše, jen ne Clinton). Albrightová byla tvrdou kritičkou války v Iráku, která podle ní byla „horší než Vietnam“.

Politiku nahradila přednáškami a kariérou spisovatelky

Po odchodu z funkce šéfky americké diplomacie (1997 až 2001) byla Albrightová nadále aktivní, přednášela, podnikala (její jméno je spjato například s firmou Albright Stonebridge Group), psala knihy a nadále se zajímala o politiku. Ostře se vymezovala například proti bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a kritizovala země za odmítání migrace.

„Sama jsem samozřejmě vděčný uprchlík, ale šokuje mě – a to je skutečně jediné slovo, které se tady hodí – chování vlád zemí střední a východní Evropy. Tedy zemí, které se v minulosti samy několikrát musely spolehnout na velkorysost ostatních států při přijímání běženců. A teď samy naprosto svévolně odmítají jiné běžence přijmout,“ uvedla v roce 2018 v rozhovoru pro Český rozhlas.

Politička pravidelně navštěvovala rodnou Českou republiku. Hned po sametové revoluci v roce 1989 byla poradkyní Václava Havla. V roce 1997 převzala z jeho rukou nejvyšší české státní vyznamenání – Řád bílého lva. V roce 2012 jí bývalý prezident Barack Obama udělil nejvyšší civilní vyznamenání USA – Medaili svobody. V roce 2013 obdržela Thayerovu cenu (2013), kterou uděluje vojenská akademie West Point.

Byla také známou sběratelkou nejrůznějších broží, kterými ráda vyjadřovala svou náladu a záměry. Její „špendlíková diplomacie“ se stala vyhlášenou. O brožích vydala i knihu s názvem Tajná řeč broží s podtitulem Příběhy z mé šperkovnice. Je autorkou i dalších knih: Autobiografie Madeleine (2003), Mocní a všemohoucí (2006), Doporučení budoucímu prezidentovi (2008), Pražská zima (2012), Fašismus: Varování (2018) a Peklo a jiné destinace (2020).

Tagy: