Prohra Pekarové, komentoval Stoniš možný vznik Kalouskovy strany. Pospíšil vítá tlak na vládu

Pokud by exministr financí Miroslav Kalousek založil novou stranu, část členské základny TOP 09 by šla za ním. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl šéfredaktor webu Deník.to Marek Stoniš a dodal, že už nyní je to „velká prohra“ pro současnou šéfku TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou.

Stoniš zdůraznil, že exministr případné založení strany musel důkladně promyslet. „Vždy si vše dobře spočítá, než se pro něco rozhodne. Udělá si i velmi pečlivé průzkumy, zda to má smysl. Nikdy se nehrne do předem prohraných bitev,“ pronesl v pořadu Zprávy Plus.

ČTĚTE TAKÉ: Bartoše nahradí Kulhánek, potvrdil premiér Fiala. Změnu na ministerstvu musí posvětit Pavel

Připomněl také, že založit stranu s ambicemi zasednout v Poslanecké sněmovně je velmi složité: „Musíte mít síť regionálních sdružení i silné kandidáty v jednotlivých krajích. Vyžaduje to i velkou manažerskou investici.“

„Opakovaný vtip z dob založení TOP 09 se opakovat nejspíš nebude. Zatímco tehdy Kalousek získal podporu Karla Schwarzenberga, dnes je právě v roli Schwarzenberga, který potřebuje ‚svého‘ Kalouska,“ nechal se slyšet Stoniš.

Pokud exministr skutečně založí nový politický subjekt, půjde za ním podle Stoniše část členské základny TOP 09. „Tito lidé by mu organizačně velmi pomohli. Už nyní je to velká prohra Pekarové,“ opřel se do současné šéfky vládní strany.

Mimo tuto stranu si Stoniš umí představit i několik dalších jmen. „Po Praze se mluví hned o několika lidech, většinou pocházejí z národohospodářského sektoru. Programem by mělo být právě směřování k rozpočtové odpovědnosti malého státu a možná nižším daním,“ poznamenal a připomněl bývalého prezidentského kandidáta a podnikatele Tomáše Březinu.

Pospíšil: Prostor pro novou pravicovou stranu je

Bývalý europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) zopakoval, že ho odchod zakladatele Kalouska ze strany mrzí. „Společně s Karlem Schwarzenbergem tvořili skutečné DNA strany. Jeho vystoupení respektuji, současně je nutné mu poděkovat za práci pro Česko. Byl posledním ministrem financí, který výrazně šetřil veřejné finance a přispěl ke stabilitě,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jaká je současná pravicová politika v Česku podle Pospíšila?

Zdůraznil, že možným Kalouskovým elektorátem budou především pravicoví voliči. „Jeho příznivci by mohli být ti, kteří očekávali od vlády více reformních kroků a nyní jsou zklamaní. O případném úspěchu rozhoduje to, zda současný kabinet Petra Fialy (ODS) prokáže v posledním roce mandátu větší rozpočtovou odpovědnost,“ podotkl Pospíšil s tím, že prostor pro takovou pravicovou stranu na politické mapě je.

Vznik Kalouskovy strany považuje za reálný scénář. „Konkurence na pravicovém spektru v podobě alternativy vládních stran je v pořádku. Tlak na ně není vůbec špatně – konkurence vede vždy k lepším výsledkům,“ prohlásil Pospíšil a zdůraznil, že v „žádném případě nechce řady TOP 09 opustit“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Změny v důchodech bez shody s ANO nedávají smysl, řekl Valeš. Nová vláda podle něj všechno zruší

Tagy: