V Pardubicích řádí čokoládoví zloději. Peníze z přeprodeje mohou utrácet za drogy

S velkými čokoládovými krádežemi se potýkají strážníci v Pardubicích. Zloději v obchodech si nacpou tašky a batohy sladkým sortimentem a pak se s nimi snaží zmizet. Zboží následně podle kriminalistů přeprodávají do menších obchodů, například večerek.

Dva případy se během posledního týdne udály v Pardubicích. Pachatelé nebyli žádní troškaři – v obchodním centru ukradli téměř třicítku třistagramových tabulkových čokolád. Nakonec skončili v rukou strážníků. „Kradli ve velkém množství, to znamená 28 kusů a více. V prvním případě si podezřelého všiml strážník v civilu, který byl na nákupu, poté dal informaci sloužícím hlídkám, přičemž pachatele sledoval a určil i směr, kterým se pachatel pohyboval. Strážníci si ho poté jen vyzvedli v trolejbusu,“ sdělila mluvčí strážníků Lucie Klementová. Ve druhém případě zpozorněla ostraha, která si všimla, jak si muž plní sladkostmi batoh. I u něj šlo o desítky kusů, které chtěl pronést přes kasu bez placení.

„Mohu potvrdit, že se pardubičtí policisté opravdu s těmito případy setkávají, je to spíše dlouhodobější trend, kdy se pachatelé odcizené zboží ve větších kusech snaží přeprodat do dalších prodejen,“ vysvětlila policejní mluvčí Andrea Muzikantová.

Nejde tak o žádné nepoučitelné mlsaly se závislostí na čokoládě. Jejich cílem je lup ilegálně zpeněžit. Utržené peníze pak podle kriminalistů často padnou na jinou závislost – drogy. Pachatelům nahrává i vysoká cena čokolád. „První krádež v Pardubicích byla v hodnotě přes 2000 korun a ta druhá bezmála 3400 korun,“ upřesnila Klementová.

Jeden z mužů hned na místě dostal pokutu deset tisíc korun. Druhý byl předaný do rukou policie. Ten už měl totiž záznam v trestním rejstříku.

Tagy: