Velkolepé oslavy se hrubě zvrtly. Fanoušek doběhl ke zraněnému hráči a dal mu hlavičku

Nottingham Forest je jediný zápas od toho, aby se po 23 let vrátil mezi anglickou fotbalovou smetánku. Jestli bude poslední krok směr Premier League úspěšný, to se uvidí až na konci května. Ale už teď bylo co slavit. Radost po postupu The Tricky Trees – jak se klubu přezdívá – do finále Championship byla nekontrolovatelná. Až tak, že přinesla jeden skandál.

Šílenství, nejeuforičtější euforie… Možností, jak pojmenovat to, co se stalo v úterý na napěchovaném stadionu City Ground, by bylo více. Každopádně někteří fanoušci ztratili rozum. Věděli, že jsou nyní blizoučko tomu, o čem roky sní.

Semifinálový dvojzápas mezi Nottinghamem a Sheffieldem United došel až do nervy drásajícího penaltového rozstřelu. Když na straně hostů Morgan Gibbs-White nedal v páté sérii, u poloviny hráčů přítomných na hřišti a skoro všech lidí nacházejících v ochozech následovala exploze.

Jak to ve fotbale při velkých úspěších bývá, tribuny rázem připomínaly protrženou přehradu. Na hřiště se místo vody valily stovky a tisíce fanoušků Nottinghamu, kteří se chtěli obejmout se svými hrdiny, užít opojné chvíle na místě, kam se normálně nedostanou, případně zapálit pyrotechniku. A v jednom případě i fyzicky napadnout poražený tým.

Zkušený útočník Sheffieldu Billy Sharp nemohl – stejně jako několik předchozích zápasů – hrát kvůli zranění. Ale v důležitých chvílích byl s týmem u lavičky oblečený do teplákovky, ne ve VIP prostorech stadionu. Právě jeho si krátce po konci rozstřelu našel jeden ze zdivočelých fanoušků postupujícího Forestu. A nic netušícímu Sharpovi dal bez jakékoliv předchozí interakce pořádně tvrdý direkt hlavou do hlavy.

Hráč, který v minulosti patřil Nottinghamu, musel po skandálním zážitku za týmovými lékaři, aby mu spravili obličej několika stehy. Policie agresora zanedlouho vypátrala a zatkla, čeká na něj doživotní zákaz vstupu na zápasy milovaného klubu. Hlavně ale je od čtvrtka jasné, že stráví 24 týdnů ve vězení. Není se čemu divit, byl to jeden z nejděsivějších ataků fanouška na hráče, které fotbalová hřiště pamatují.

Incident byl velkým škraloupem na jinak výjimečném večeru. Z Championship, druhé nejvyšší anglické soutěže, do Premier League postoupily i v této sezoně přímo dva týmy – Fulham a Bournemouth. Další čtveřice tradičně dostala šanci na povýšení v play-off. První překážku Nottingham zvládl pokořit, 29. května na něj čeká ve finále ve Wembley Huddersfield.

Pokud by parta velšského kouče Stevea Coopera zvládla poslední část mise, vrátí se do Premier League poprvé od sezony 1998–1999. Huddersfield hrál mezi elitou před třemi lety.

Tagy:
Premier League napadení fotbal postup sport fanoušci Sheffield Nottingham Forrest AFC Bournemouth sportovní soutěž EFL Championship Sheffield United Billy Sharp Steve Cooper Nottingham Forest FC Huddersfield Town FC City Ground