Rusové na Ukrajině přišli už o 150 tisíc vojáků. Březen bude ještě krvavější, říká expert

Rusko od začátku války na Ukrajině, kterou Moskva zahájila svojí invazí 24. února loňského roku, přišlo již o více než 150 tisíc vojáků. Informoval o tom ukrajinský generální štáb. Moskva své ztráty od počátku války prakticky nezveřejňuje. Podle vojenského experta bude navíc březen pro ruské okupanty v tomto ohledu ještě horší.

Od počátku invaze loni v únoru přišly ruské síly na Ukrajině už o 150 605 vojáků, z toho 715 eliminovali Ukrajinci během středy. Vyplývá to ze statistik, které každé ráno zveřejňuje ukrajinský generální štáb. Do ztrát Ukrajinci započítávají jak mrtvé, tak kvůli zraněním z boje vyřazené okupanty. Rusové přicházejí také o množství vojenské techniky. Kyjev tvrdí, že za rok války zničil už 3 397 tanků, 6 658 obrněných vozidel (z toho 20 za poslední den) nebo 300 letadel.

ČTĚTE TAKÉ: Štáb CNN na místě, kde neustále hrozí smrt. Rusové jsou zvířata, říká ukrajinský pyrotechnik

Údaje zveřejňované Kyjevem se prakticky nedají nezávisle ověřit. Podle vojenského analytika Lukáše Visingra jsou nicméně poměrně relevantní. „Dnes už i západní seriózní odhady říkají, že Rusové mohli od začátku války celkově ztratit na 200 tisíc mužů, tedy mrtvých a raněných. Věřím tomu, že velká část toho, co Rusové získali díky mobilizaci, je pryč,“ komentoval Visingr ve vysílání CNN Prima NEWS.

Důvodů, proč jsou ruské ztráty tak vysoké, vidí hned několik. Zmiňuje třeba absenci kvalitního vojenského výcviku pro nové ruské vojáky získané díky mobilizaci, dále také nedostatek kvalitních zbraní a velkou roli hrají také nerozvážné, chybné a často bezohledné kroky ruského velení.

Bude březen pro Moskvu nejkrvavější?

Lze navíc usuzovat, že ruské ztráty dále porostou, uváděla ukrajinská agentura Unian. A to dokonce více než doposud. Ukrajinský vojenský analytik Oleksandr Kovalenko upozornil na to, že již únor byl pro ruské síly mimořádně krvavý. Denně totiž podle jeho výpočtů v průměru přišly až o 770 vojáků.

„Pokud by tento měsíc neskončil, tak by výše ztrát byla rekordní. Mohli bychom říci, že průměrné denní ztráty ruských agresorů byly v podstatě rekordní již v únoru, ale problém s délkou tohoto měsíce nám to neumožňuje,“ komentoval Kovalenko na sociální síti Telegram.

Kdyby Rusové i nadále přicházeli o své muže v tak hojném počtu, podle ukrajinského analytika by v březnu mohli ztratit až 23 870 vojáků. To už by podle něj rekordem bylo. Březen se tak může stát tím nejkrvavějším měsícem pro ruské síly od začátku invaze na Ukrajinu.

Tagy:
válka armáda Moskva invaze Ukrajina Rusko Kyjev Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu Oleksandr Kovalenko