Venezuela: Rusko je opět napřed. Do země dorazila ruská vakcína pro třetí fázi testování

Vakcína proti COVID-19 se už v některých zemích testuje na lidech

Do Venezuely dorazila první dávka ruské vakcíny proti nemoci COVID-19. Vakcína nazvaná Sputnik V tam bude testována ve třetí fázi klinických studií. Informovala o tom agentura EFE s odvoláním na venezuelskou viceprezidentku Delcy Rodríguezovou. Podle ministerstva zdravotnictví se začne vakcína testovat v Caracasu už tento měsíc.

„Je s podivem, že svět neuznává roli, kterou sehrálo Rusko ve druhé světové válce, když porazilo fašismus. Nyní je Rusko opět vpředu, aby světu přineslo úlevu, zdraví, život,“ prohlásila viceprezidentka venezuelské socialistické vlády ve státní televizi, když oznámila, že dorazila ruská vakcína. Ta se bude v Caracasu testovat na asi 2000 lidech.

Minulý měsíc venezuelský prezident Nicolás Maduro navrhl, že by se ruská vakcína mohla také aplikovat kandidátům prosincových parlamentních voleb, aby mohli „dělat bezpečnou kampaň“.

Ruskou vakcínu vychvaloval i Putin před OSN

Venezuela dosud zaznamenala podle Madurovy vlády 76 029 nakažených koronavirem, který se poprvé objevil loni koncem roku v Číně, a na 635 úmrtí v souvislosti s nákazou. Za poslední den se v této téměř třicetimilinové zemi potvrdilo 907 infikovaných koronavirem. Podle opozice a řady expertů jsou ale reálná čísla vyšší.

Ruskou vakcínu také minulý měsíc chválil v projevu k Valnému shromáždění OSN ruský prezident Vladimir Putin, který zároveň nabídl bezplatné očkování touto vakcínou pracovníkům OSN. Řada odborníků ve světě se k ruské vakcíně ale zatím staví skepticky.

Světová zdravotnická organizace (WHO) eviduje téměř 200 kandidátních očkovacích látek, v klinických studiích jsou nyní čtyři desítky z nich. Za nejnadějnější považuje WHO zhruba šest z testovaných vakcín. Vlastní vakcínu proti COVID-19 vyvíjí také Česko, zatím má její prototyp.

Tagy: