Venezuela se chlubí dechberoucím „věčným bleskem“. Anomálie způsobuje nekonečnou bouři

Jihoamerická Venezuela se může pochlubit dechberoucím přírodním úkazem. Nad jezerem Maracaibo probíhá většinu nocí v roce bouře, při níž je možné zahlédnout až 30 blesků za minutu. Atmosférický jev Catatumbo, tedy „Dům blesků“, tak z vodní plochy dělá místo s největší koncentrací blesků na světě. O přírodním úkazu píše web Severe Weather Europe.

Jev Catatumbo, pojmenovaný podle stejnojmenné řeky, která se do jezera vlévá, je důvodem, proč se oblast považuje za místo nekonečné bouře. Tento shluk blesků se objevuje pět dní ze šesti a trvá vždy několik hodin. Za minutu se tak může objevit až 30 jednotlivých výbojů, připomíná web Severe Weather Europe.

ČTĚTE TAKÉ: Z nebe padají houby, deštníky nebo hamburgery. Na kapky ve tvaru slzy zapomeňte, proč?

K bouřlivému počasí dochází během 297 nocí za rok. Vědci vypočítali, že na kilometr čtvereční jezera vychází za rok až 233 záblesků. V případě nejfrekventovanějšího místa Evropy, tedy oblasti na severovýchodě Itálie, se jedná o osm blesků.

Za vším stojí unikátní kombinace geografie vodní plochy a okolního podnebí. Horský vítr, který sestupuje z pohoří And, se střetává s teplým a vlhkým vzduchem nad hladinou jezera. To vyvolává silné bouře zvláště v ústí řeky Catatumbo.

Blesková stěna je natolik vytrvalá a pravidelná, že vešla ve známost i jako přírodní maják, jelikož je možné ji zahlédnout na mnoho kilometrů. Neobvyklý atmosférický jev popsal italský geograf Agostino Codazzi jako „nekonečný blesk“.

Značná část jezera se ale potýká s výrazným znečištěním. Roky nezodpovědného nakládání s odpady a nezájem ropných společností vedly ke katastrofálnímu stavu. Pod vodní plochou se ukrývají až dvě třetiny ropných zásob země, připomíná web The Guardian.

„Jezero o rozloze 13 tisíc kilometrů čtverečních rozhodně není v perfektním stavu. Ale ekosystém ještě není mrtvý,“ zhodnotil ředitel centra pro výzkum vody na univerzitě v regionu Zulia Suher Yabroudi.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zažíváme vrchol houbařské sezony. Experti prozradili, jak správně naložit s úlovky z lesa

Tagy: