Bude Schwarzenberg uložen na Orlíku? Nerad bych ležel ve vlhku, říkával podle kastelána

Karel Schwarzenberg

Kde budou uložené ostatky Karla Schwarzenberga

O konání posledního rozloučení s Karlem Schwarzenbergem je jasno, uskuteční se 9. prosince v poledne v Chrámu svatého Víta. Místo jeho posledního odpočinku však zatím není známé. Mluví se o tom, že rodina hodlá po obřadu uložit ostatky zesnulého politika do rodinné hrobky u zámku Orlík. Pohřeb v katedrále na Pražském hradě není pro politické špičky samozřejmostí. Kterým z osobností se této pocty dostalo?

Poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem se uskuteční v katedrále svatého Víta, bohoslužbu bude řídit arcibiskup pražský Jan Graubner. Kázání bude mít na přání zesnulého kněz a filozof Tomáš Halík.

ČTĚTE TAKÉ: Poslední rozloučení se Schwarzenbergem: Halík prozradil datum i místo. Splní mu přání

Zatím není jasné, kde budou umístěny ostatky zesnulého. O místě posledního odpočinku se pouze spekuluje. V úvahu přicházejí dvě rodové hrobky, které jsou u Třeboně a na Orlíku. Karel Schwarzenberg si prý přál Orlík, kde strávil dětství.

„Je to velmi pravděpodobné, kníže o tom při každé návštěvě mluvil,“ uvedl pro CNN Prima NEWS bývalý kastelán Jaroslav Rozsypal. „Zvlášť u hrobky dbal na to, aby byla opravena velmi kvalitně, protože jak sám několikrát říkal: Nerad by jednou ležel ve vlhku,“ připomíná humor knížete.

Lidé se mohou podělit o své vzpomínky na bývalého ministra zahraničí v kondolenčních knihách. Během úterního dopoledne přišlo podepsat kondolenční knihu množství zahraničních velvyslanců.

Výjimečná pocta pro politiky, Gotta i církevní hodnostáře

Poslední rozloučení v architektonické dominantě hlavního města pro nejvyšší politické představitele není samozřejmostí. V roce 2011 se v katedrále konal pohřeb prezidenta Václava Havla. „Výjimečné pocty se dočkal i po smrti v roce 2019 zpěvák Karel Gott. Prvním politikem, který měl pohřeb ve svatovítské katedrále, byl v roce 1999 bývalý šéf KDU-ČSL Josef Lux,“ uvedl reportér CNN Prima NEWS Zbyněk Zykmund.

Mezi další politiky, s nimiž se lidé rozloučili v srdci Pražského hradu, se řadí exministr financí Eduard Janota. V prostoru katedrály se konaly i zádušní mše, a to například za herce Radovana Lukavského či bývalou ministryni zahraničí Spojených států amerických s českými kořeny Madeleine Albrightovou. „Na významném místě se konají i pohřby církevních hodnostářů, jako tomu bylo v případě kardinála Miloslava Vlka či Františka Tomáška,“ připomněl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Schwarzenbergova rakev bude vystavena pro veřejnost. Rodina se vyjádřila i k pohřbu s poctami

Tagy: