Schwarzenberg po sobě zanechal 3 děti a 5 vnoučat. Stát rodinu připravil o velký majetek

Karel Schwarzenberg

Poslední rozhovor CNN Prima NEWS s Karlem Schwarzenbergem

Nad odchodem Karla Schwarzenberga truchlí celý národ, včetně jeho nejbližší rodiny. Spoluzakladatel TOP O9 po sobě zanechal manželku Therese, se kterou se oženil dvakrát, a tři děti –⁠ dceru a dva syny, přičemž jeden z nich je nevlastní. Rodině Schwarzenbergových patří rozsáhlý majetek, jako například zámek Orlík či Schwarzenberská hrobka v Třeboni.

Ztrátu manžela oplakává Therese Schwarzenbergová, lékařka, která pochází z rodu rakouských hrabat Hardegg. Poprvé se za Karla Schwarzenberga provdala v roce 1967, měli krásnou svatbu v tyrolském Seefeldu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kníže překročil práh mezi časem a Věčností. Už teď chybí, loučí se politici se Schwarzenbergem

Manželství však zkrachovalo a roku 1988 došlo na rozvod. Po nějakém čase se k sobě ale vrátili a do manželského svazku se rozhodli v roce 2008 vstoupit podruhé. Většinu jejich vztahu žili odděleně – zatímco uznávaný politik pobýval v Česku, Therese žila ve Vídni.

Potomci Schwarzenberga

Karel Schwarzenberg, který společně s Miroslavem Kalouskem zakládal stranu TOP O9 a byl jejím předsedou až do roku 2015, po sobě zanechal tři děti, z toho jedno nevlastní.

V roce 1967 přivítal s manželkou na svět prvorozeného syna Jana Nepomuka Ondřeje, v roce 1968 se páru narodila dcera Anna Carolina Morganová. Nevlastním potomkem bývalého kancléře prezidenta Václava Havla je syn Therese Karl Philipp Prinzhom, který se narodil roku 1979 a jehož otcem je rakouský politik a průmyslník Thomas Prinzhorn.

Schwarzenberg byl dědečkem pěti vnoučat, všechna jsou od dcery. Anna Carolina Antoinette Elisabeth Theresia Olga Adelheid Maria je totiž matkou jedné dcery a čtyř synů. Nejstarší vnučkou Schwarzenberga je čtyřiadvacetiletá Gioia Maria, jejímiž bratry jsou dvaadvacetiletý Robin Leopold, devatenáctiletý Karel Benjamin, sedmnáctiletý Victor a dvanáctiletý László.

Zleva: Karel Schwarzenberg, dcera Anna Caroline zvaná Lila a její děti - Robin, Victor, Gioia a Ben. Jejich otcem je...

Posted by Karel Schwarzenberg on Friday, December 21, 2012

Bývalý kandidát na prezidenta České republiky měl celkem tři sourozence: sestry Marii Eleonoru a Annu Marii von Haxthausen, bratr Bedřich podle stránek Jihočeské vědecké knihovny v roce 2014 zemřel.

Majetek Schwarzenbergů

Rod Schwarzenbergů patřil před rokem 1918 k nejbohatším v celé Evropě, přičemž podle odhadů vlastnil téměř 19 tisíc hektarů půdy, napsal web Die Presse. Ve dvacátých letech však o velkou část z nich přišel kvůli pozemkové reformě.

Nutno ovšem říci, že bohatší byla takzvaná hlubocko-krumlovská větev Schwarzenbergů, ke které Karel nepatřil. Její majetek zestátnil zákon zvaný lex Schwarzenberg. Druhé větvi – jeho orlické – sebrali komunisté vše po roce 1948. Majetky v zahraničí ovšem oběma částem rodiny zůstaly.

Orlickým Schwarzenbergům se po roce 1989 podařilo získat nemovitosti zpět. Nyní jsou pod jejich správou zámky Orlík nad Vltavou a Čimelice, kde vášnivý kuřák dýmek strávil část dětství. Dále zámky Varvažov a Sedlec, zámečky Dřevíč a Karlov a dům ve Voršilské ulici v Praze.

Karel se mezitím stal dědicem i druhé větve rodu, které patřil například také zámek Hluboká nad Vltavou či zámek v Českém Krumlově, ty ale Schwarzenbergům vydány nebyly. Rodina z tohoto majetku vlastní pouze Schwarzenberskou hrobku v Třeboni, kterou se podařilo získat zpět díky nevlastní sestře někdejšího ministra zahraničí Alžbětě Pezoldové.

V Rakousku se může rodina pyšnit Schwarzenberským palácem, který se nachází ve Vídni poblíž zámku Belvedere. Dále vlastní v rakouském Štýrsku zámek Obermurau neboli Murau, kde žije Therese.

V Německu má hrad Schwarzenberg, který leží v bavorských Středních Francích nedaleko města Scheinfeld. Další majetky se nacházejí ve Švýcarsku.

Většinu rodového majetku v Rakousku a Německu má na starosti schwarzenberská nadace, v čele její správní rady stojí Jan Nepomuk, který zároveň řídí společnost, která spravuje majetek rodiny v Česku, stará se i o lesy a zemědělské plochy.

VIDEO: Jak na Karla Schwarzenberga vzpomíná exministr financí Miroslav Kalousek

Tagy:
smrt rodina politika Česká republika úmrtí Karel Schwarzenberg majetek kandidát na prezidenta Therese Schwarzenberg Jan Nepomuk Schwarzenberg